Ele provin fie din surse incerte, cum ar fi reclamele sau revistele glossy, fie de la surse care ar trebui sa aiba mai multa legitimitate, respectiv cei care ne oferaingrijire medicala, cercetatori sau chiar autoritati.

Tinand cont de faptul ca aproximativ 60 la suta din populatia lumii are greutatea peste medie sI foarte putini sunt cei care tin o dieta sanatoasa sI fac miscare in mod regulat, nu reprezinta o surpriza faptul ca atat indivizii, cat si societatea cauta raspunsuri simple, scrie profesorul Canadian Timothy Caufield pentru The Huffington Post.

Dar realitatea este urmatoarea: cele mai multe dintre sfaturile despre sanatate sunt fie aberatii, fie inutile .in ciuda faptului ca in fiecare zi se descopera ceva nou in urma studiilor efectuate in domeniu, miturile despre sanatate sI fitness raman la putere.

Iata 9 dintre aceste mituri, care nu reprezinta altceva decat dezinformare, adevarul fiind cu totul altul:

1. Poti sa-ti tonifici o parte a corpului lucrand doar acea parte a corpului . Putine mituri sunt la fel de nocive si de durata ca acesta. Ganditi-va numai la toate echipamentele de fitness care au fost vandute pe baza acestei acestei premise care este imposibila din punct de vedere stiintific.

2. Trebuie sa consumam o cantitate mare de vitamine si suplimente pentru a ne mentine sanatosi . Nimic mai fals. Nu avem nevoie de ele. Daca ai o dieta sanatoasa si echilibrata, vitaminele sunt doar o pierdere de bani.

Sunt persoane, precum gravidele si cei in varsta, care ar avea nevoie de suplimente, dar exista putine dovezi care sa sprijine ideea ca sanatatea, viata sexuala sau IQ-ul ti seimbunatatesc daca ieiin fiecare zi un pumn de vitamine sau suplimente. Este adevarat ca sunt cateva vitamine, precum vitamina D, care pot avea beneficii,insain general nu ar trebui sa cheltuim banii pe asa ceva.

3.incalzirea (stretchingul) inainte de antrenamentele fizice este esentiala. Nu este adevarat. Exista dovezi ca stretchingul clasic poate chiar inrautati prestatia atletica.

4. Toate produsele sanatoase sunt sanatoase. Multe dintre produsele marcate ca fiind “sanatoase” nu sunt asa din punct de vedere nutritional. Pentru a inrautati lucrurile, uneori consumam mai multe calorii atunci cand credem ca mancarea este sanatoasa.

5. Yoga este un mod bun de a te mentine in forma. Yoga are multe beneficii, poate reduce stresul sI tensiunea arteriala, poate reduce durerile de spate, dar nu este cel mai eficient mod de a de te mentinein forma. Nu este un antrenament de aerobic, nu se ard multe calorii si nu este la fel de eficient ca atunci cand ridici greutati, de exemplu.

6. Sa faci miscare este o buna modalitate de a pierde din greutate. Miscarea are un numar mare de beneficii,insa pierdereain greutate nu este printre acestea. De fapt, este foarte greu sa slabesti doar facand miscare.Se ard calorii, dar nu atat de multe precum cred oamenii (un pahar de lapte + o briosa la o ora de alergare).

7. Trebuie sa-ti detoxifici si cureti organismul. La fel ca si in cazul tonifierii, exista multe produse asociate cu ideea detoxificarii sI curatarii organismului. Este ridicol. Corpul stie cum sa se detoxifice singur, gratie ficatului. Si nu exista nicio dovada ca un regim de detoxifiere este intr-adevar folositor.

8. Raspunsul este dat de gene, in timp ce cercetarea genetica a avansat intr-un ritm uimitor, nu ar trebui sa va faceti prea multe griji despre ce inseamna mostenirea genetica pentru optiunea de a trai sanatos.

Cercetarile in domeniu vor duce, cu certitudine, la terapii imbunatatite pentru diferite maladii, dar, pentru moment, un test genetic pentru consumatori nu poate oferi raspunsuri. Pentru cele mai multe boli, informatiile nu sunt atat de previzibile.

9. Homeopatia este un remediu natural eficient. Este adevarat ca homeopatia nu are prea multe efecte secundare. Dar asta seintampla pentru ca este, pur si simplu, apa. Presupunem ca apa este naturala, deci se poate spune si asta. Dar, daca nu suntetiin cautarea unei modalitati costisitoare de a va potoli setea sau de a primi un placebo, nu va irositi banii.