Este vorba de o legatura cu natura si un test al mintii pe care putini reusesc sa il treaca sau sa invete din el.

Zeci de atleti isi pierd viata in fiecare an la probele de maraton (42 km), pentru care se antreaza intens in fiecare zi din saptamana. Ca sa ajungi sa alergi 160 de km iti trebuie mult mai mult.

Anton Krupicka (29 de ani) este considerat unul dintre cei mai tari atleti din lume. Performantele lui sportive par supraomenesti chiar si pentru un sportiv care se pregateste de Olimpiada.

Nascut in Nebraska, Anton a inceput sa alerge de la o varsta frageda si nu s-a plans niciodata de frig. A terminat primul maraton la varsta de 12 ani, iar la 20 de ani putea sa alerge peste 360 de km pe saptamana.

Stilul lui de alergare este diferit fata de cel al atletilor de la maraton. Sportivul specializat in ultra-maratoane are 29 de ani si alearga cu o pereche de adidasi ultra-usori, nu poarta tricou si tehnica pe care a dezvoltat-o il ajuta sa nu faca miscari in plus, pentru a-si conserva energia. Alearga si 20 de ore fara oprire. Tot ce ii trebuie e o sticla cu apa si adidasii pe care ii modifica singur.

“Alerg mult si iarna. Imi place sa alerg prin munti chiar si in noiembrie, cand toata regiunea e acoperita cu zapada. Vara este un teren stancos in Colorado. Este un antrenament destul de dur”, povesteste Anton.

Anton detine al doilea dintre cei mai buni timpi inregistrati vreodata la Western States Endurance Run, o cursa de 161 km pe care a terminat-o in 15 ore, 13 minute si 53 de secunde.
Cursa de 161 de km de la Leadville, o intrecere anuala care s-a tinut prima oara in 1983, a reusit sa o castige de doua ori.



“Totul este simplu cand alerg. Toate gandurile capata sens. Tot ce iti trebuie este pantoful. Filosofia mea este sa imi dezvolt o conexiune cu natura. Adidasii trebuie sa fie cat mai usori. Imi plac cei cu talpa plata. Nu te fac neaparat un atlet mai bun, dar te forteaza sa ajungi un atlet mai bun. Sa alergi 161 de km tine de vointa. Sa ai puterea sa nu renunti. Cand treci de jumatatea cursei e normal sa simti dureri cumplite”

In cursa de la Leadville, cel mai inalt oras din America, in medie 600 de oameni incearca in fiecare an sa termine cei 161 de km. Doar 42% reusesc asta, transformand aceasta cursa in cea mai dificila intrecere in care te poti inscrie. 

In aceasta cursa au debutat si alergatorii din tribul Tarahumara, din Mexic, recunoscuti drept cei mai eficienti alergatori. In 1993, anul cand au participat prima oara, cursa a fost castigata de un barbat de 52 de ani. Iti poti imagina asa ceva? Asculta-l pe Anton si o sa vezi ca se poate si mai bine. 

Recordul Tarahumara: 17 MARATOANE fara oprire!
Un trib uitat de lume din nordul Mexicului a facut din alergare o religie. Fiecare membru al tribului alearga de dimineata pana seara. Este o traditie transmisa din generatie in generatie. Stramosii tribului Tarahumara fugeau de atacatori sau pentru a ajunge mai repede dintr-un loc in altul.

Recordul celor de la Tarahumara este de 700 de km in doar 48 de ore. Asta inseamna de aproape 17 ori distanta unui maraton. Pare incredibil insa ce socheaza si mai tare este faptul ca atletii nu au incaltari.

Alearga desculti
Oamenii de aici alearga desculti sau cu niste 'adidasi' facuti din roti de masina. Inaintea fiecarei curse consuma bere din porumb, o bere slab alcoolizata si cu un continut mare de carbohidrati.Cu toate astea, expertii nu isi pot explica cum acesti alergatori reusesc sa depuna atat de mult efort. Pentru o astfel de cursa, un atlet ar trebui sa arda 43.000 de calorii.