Stim cu totii ca abdomenul este cartea de vizita a oricarui barbat si fiecare dintre noi viseaza la un six-pack perfect cu care sa atraga toate privirile. Ce nu stiu multi este cum sa-l faca, se chinuie ore intregi sa faca abdomene, fac N exercitii, si nu reusesc nimic. Ca sa nu mai zic cat de amuzanti sunt unii care incearca tot felul de programe ciudate de antrenament si ii vezi atarnati in toate pozitiile prin sala :)
Sa iti spun un secret: TOTI avem deja un six pack. Singura problema este ca la putini dintre noi este si vizibil. De ce? Pentru ca la la majoritatea este acoperit de un strat mai gros sau mai putin gros de grasime subcutanata. Ei bine, asta e marea problema, insa poti trece foarte usor peste.
Mai intai, este foarte important sa intelegi compozitia corpului si de ce este necesar sa ai un procent scazut de grasime corporala. Abia dupa ce faci asta vei putea intelege 'mecanismul' prin care poti avea un six-pack frumos.
Totul pleaca de la o alimentatie cat mai corecta si 'curata'. Asa ca fii pe faza si tine cont de urmatoarele sfaturi pe care ti le dam :)
Incepem cu o regula pe care probabil ca ai auzit-o de N ori, dar nu i-ai dat niciodata importanta:
1) Mancanca ca un rege de dimineata, ca un print la pranz si ca un cersetor seara. Care e rationamentul pentru aceasta regula? E destul de simplu: dimineata iti vei umple rezervele de energie pentru intreaga zi, caci vei avea in fata cateva ore bune de munca sau studiu + un antrenament intens, asa ca trebuie sa te simti in putere. Odata ce ti-ai umplut deja rezervele de energie, la celelalte mese va trebui sa fii mult mai atent cu ce mananci. Nu zic ca la micul dejun va trebui sa te indopi cu tot ce iti pica in mana, insa trebuie sa fie cea mai consistenta masa a zilei.
Ei bine, daca am stabilit momentul propice pentru o masa consistenta si pentru a te alimenta cu carbohidrati, acum trebuie sa vedem si care sunt carbohidratii buni. Evita orice aliment/carbohidrat cu un indice glicemic mare, asta inseamna: fara dulciuri de orice fel! Fara faina alba, fara, fara, fara. Poti manca orez integral, fulgi de ovaz, paine din faina integrala, fructe si legume din plin.
2) Gustarile sunt foarte importante. Am zis deja ca trebuie sa ai 3 mese principale, insa e foarte important sa iti mentii nivelul zaharurilor din sange cat mai constant, pentru a preveni corpul sa arda din rezervele lui si din tesutul muscular.
Asta inseamna ca poti sa mananci ceva la o distanta de 3 ore. Atentie insa, o gustare este o gustare, nu manca mult si nu trisa, aminteste-ti intotdeauna, spune NU dulciurilor.
3) Incearca sa te alimentezi cu cel putin 150 de grame de proteina pe zi. Sursa nu conteaza, ca e carne de pui, curcan, peste sau ca sunt oua sau lactate. Corpul tau utilizeaza cu aproximativ 30% mai multa energie ca sa digere proteinele, in comparatie cu carbohidratii.
4) Nu manca tarziu. Presupunem ca ai mancat deja toate cele 5-6 mese pe parcursul zilei, deci, enough is enough. Seara oricum corpul tau nu mai are asa mare nevoie de energie, poti sa bei un pahar cu lapte cu 30 de minute inainte de culcare.
5) Poate ca o sa ti se para cel putin ciudat, insa trebuie sa bei multa apa. In functie de sezon este indicat sa bei intre 2 litri si 4-5 pe zi. De ce? Pentru ca apa are un efect anabolic in organism, stimuland metabolismul si ajutand corpul sa utilizeze mai bine si mai rapid nutrientii pe care ii iei din alimentatie.
Mai mult, anumite studii arata ca deshidratarea scade considerabil forta unui sportiv, pentru ca secretia naturala a hormonilor anabolici nu mai functioneaza la capacitate maxima.
Ce introducem in alimentatie:
-Cum am zis, fructele si legumele sunt aliatii tai. Asta ar fi una.
-Un mic dejun cu un raport mai mare al carbohidratilor pentru a avea energie pe parcursul zilei
-Grasimi sanatoase. Da, au si ele importanta lor si ar fi o prostie sa le elimini. Dar despre asta o sa vorbim in alt 'episod'. Asa ca, nu uita de nuci, alune (nu prajite), migdale, dar nici de grasimile din peste.
-Mananca carne cat mai 'curata'. Ar fi indicat sa elimini carnea de porc din alimentatie. Incearca sa inlocuiesti cu pui, curcan sau vita.
-Ceaiul verde te ajuta si el enorm, insa va trebui sa elimini cafeaua. Este stiut faptul ca ceaiul verde are un efect termogenic, exact ca si cafeina, si are un efect bun asupra metabolismului tau.
Ce scoatem din alimentatie:
-Dulciuri, dulciuri si iar dulciuri. Bine, nu zic ca nu trebuie sa iti faci si micile placeri. Cel mai bine ar fi sa iti alegi o singura zi pe saptamana in care sa poti sa 'trisezi', insa numai putin. Sa trisezi nu inseamna ca trebuie sa mananci o ciocolata intreaga.
-Uleiurile, grasimile rafinate. ADIO.
-Alcool. Ei bine, asta e o mare problema pentru toti. Bauturile alcoolice sunt pline de calorii 'goale' care nu te ajuta cu nimic, insa iti distrug dieta si implicit abdomenul mult visat. Asa ca mare atentie, incearca sa eviti pe cat posibil.
-Sucurile si racoritoarele. Sunt pline de carbohidrati cu absorbtie rapida (indice glicemic mare). Daca am spus ca scoatem tot ce tine de dulciuri, clar o sa scoatem si sucul.
-Carbohidratii inainte de culcare. Am stabilit ca seara nu avem nevoie de energie, ii lasam pentru a doua zi, dis de dimineata.
Cum ar putea arata dieta ta:
Mic dejun - omleta din 5 oua cu legume, ciuperci + fulgi de ovaz cu doua cupe de izolat proteic.
Pranz - sandwich piept de pui sau ton, felii din paine integrala, salata.
Cina - piept de pui sau curcan cu legume mexicane
Gustari - o salata de fructe pentru gustarea de dimineata sau 50g de migdale, caju, alune, nuci pentru o gustare de seara; poti incerca si un shake proteic fara sa pui carbohidrati.
Tine minte, dieta reprezinta 90% din reusita ta. Restul de 10% este doar munca, transpiratie si motivatie. Asa ca un antrenament intens in sala de fitness conteaza extrem de mult.