Și ce include o pauză binemeritată? Recompense de tipul „falșilor prieteni”, relaxare, maraton de seriale, cumpărături compulsive uneori.
Dacă te regăsești în cea de-a doua categorie, nu are rost să te învinovățești, să ai unele regrete. Ești bărbat, poți fi unul alfa, extrem de ambițios, de determinat și de pus pe schimbări. Mai ales dacă nu ai probleme cu kilogramele în plus, să te mobilizezi reprezintă un adevărat exercițiu de voință. Scopul tău principal e să fii mai sănătos și să ai mai multă energie, iar aceste recomandări te pot ajuta:
Mișcare în aer liber
E drept, sălile de fitness sunt încă închise, însă, vara și-a intrat în drepturi, este destul de cald și de îmbietor să dai câteva ture de parc sau să faci înviorare în fiecare dimineață în confortul propriei locuințe. Poți să te ghidezi după un tutorial de pe YouTube și să-ți faci antrenamentele strategic. O bratara fitness îți poate fi mai mult decât utilă în acest caz, pentru că îți monitorizează activitatea fizică, îți indică numărul caloriilor consumate, dar și nivelul de efort. E ca și cum ai avea lângă tine un trainer care a absolvit și un curs de nutriție. Nu-i așa că e destul de tentant?
Mâncare gatită
Dacă până acum îți prăjeai în grabă cârnați și o omletă și te răsfățai cu înghețată și cartofi prăjiți semipreparati și burger făcut acasă, vei fi nevoit să îți reorganizezi prioritățile, să ai mai multă grijă de tine și… să începi să stai mai mult timp în bucătărie. Dacă te simți fară energie, chiar daca mănânci mult, cu siguranță faci ceva greșit. Ar fi indicat că inițial să-ți faci câteva investigații medicale, să vezi dacă ai carențe de vitamine și minerale în organism și să începi să mănânci în funcție de ceea ce corpul tău are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi.
Cât despre gătit, e posibil să invoci lipsa timpului liber pentru aceasta activitate. O soluție ar putea fi să gătești mai mult în weekend și să păstrezi mâncarea în frigider de-a lungul întregii săptămâni.
Începe să prepari mâncăruri relativ simple, nu te avânta direct în fine dining, încearcă să faci ceva la cuptor, să eviți prăjelile și chiar să îți prepari, ascultând indicațiile mamei la telefon, o ciorbă de pui sau de perișoare, dar nu cu multă smântână și rântașuri cu ulei.
Fructe și legume
„Fructe și legume, ieftine și bune” poate fi un argument mai mult decât puternic pentru a le introduce zilnic in dieta ta, mai ales că e sezonul lor. Primele pot fi folosite ca gustări între mese în prima parte a zilei, iar legumele gratinate, preparate pe grill sau la aburi pot fi o garnitură perfectă pe lângă orice sursă de proteine, cum ar fi friptura, ouăle și brânza. Consumul de fructe și legume te va ajuta să te vitaminizezi, să ai o digestie foarte ușoară, să slăbești dacă e nevoie.
În plus, efectele pozitive se vor face simțite și asupra pielii. O altă variantă ar fi să bei sucuri naturale în fiecare zi sau să îți faci smoothie-uri delicioase - pe internet vei găsi foarte multe combinații și sfaturi. Nu uita de hidratare, încearcă să bei minimum 2 litri de apă pe zi și nu uita că băuturile carbogazoase sunt nocive pe termen lung.
Dacă sănătatea a fost pe lista ta de rezoluții după perioada de izolare, important e să începi de undeva, iar apoi vei ajunge să faci unele lucruri chiar din inerție, mai ales după ce primele rezultate vor fi palpabile.
Sursa foto: unsplash.com