Alexandra Stan a vorbit deschis despre boala autoimună de care suferă, dar şi cum are grijă de sănătatea sa. Cântăreața ține sub control teribila afecțiune prin tratament și regim alimentar.
Problemele de sănătate ale Alexandrei Stan au apărut, inițial, pe perioada cât a stat în America. Solista în vârstă de 34 de ani s-a întors în țară cu 10 kilograme în plus, ea fiind diagnosticată de medici cu tiroidită Hashimoto, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă tiroida.
„Doctorul mi-a spus că depunerile pe care le aveam eu de calcitonină, care este un hormon, sunt foarte rare, că de obicei apar doar în cazul unui cancer. Am zis: Ok, bun, eu nu fac cancer! În momentul ăsta tai tot ce e negativ și toxic în viața mea!”, a povestit Alexandra Stan.
Persoanele cu afectare tiroidiană ar trebui să limiteze aportul de zahăr, cerealele rafinate, alimentele procesate, grăsimile saturate și trans. Vedeta s-a conformat și a optat pentru un regim alimentar special.
„Avem 10 kilograme în plus atunci când m-am întors din America. Mă îmbolnăvisem de glandă și eram dereglată total. Eu am tiroidită Hashimoto autoimună, dar reușesc s-o țin în frâu în ultima vreme. Nu consum gluten, lactate, zahăr, soia, alcool, mai deloc. Cafeaua la fel mai puțin, doar una de dimineața, înainte beam 3-4 cafele pe zi. Eu cred totuși că medicamentul e baza. E foarte riscant să te bazezi doar pe alimentație. Iau Euthyrox de 50 mg, atât am luat de la început, nu-l înterup că nu vreau să risc”, a povestit solista pentru click.ro.
În toamna anului trecut, Alexandra Stan a participat la Survivor România 2022.
Ce este Tiroidita Hashimoto
Tiroidita Hashimoto este o afecţiune în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă. Procesul inflamator cauzat de atacul anticorpilor duce la o diminuare a funcţiei tiroidiene, rezultând hipotiroidismul. Cele mai afectate de această boală sunt femeile de vârstă mijlocie, dar poate fi întâlnită la femeile de orice vârstă, la bărbaţi şi la copii deopotrivă.
Simptome Tiroidita Hashimoto
Principalele simptome ale tiroiditei Hashimoto se manifestă prin căderea părului, oboseală, lentoare, constipaţie, piele uscată, unghii subţiri şi casante, creştere în greutate, dureri musculare, dureri ale articulaţiilor, depresie, pierderi de memorie. Factorul etiologic al afecţiunii nu este pe deplin cunoscut.
Dieta pentru Tiroidita Hashimoto
Primele recomandări dietetice se rezumă la eliminarea din dietă a cerealelor, chiar şi a pseudocerealelor, a leguminoaselor, a zahărului, a uleiurilor vegetale, cu excepţia uleiului de măsline, şi a mâncărurilor procesate. Alimentele care conţin gluten ar trebui eliminate definitiv din dietă. Produsele lactate de orice fel ar trebui evitate. Dieta fără gluten are un efect benefic asupra tireotropinei (TSH), a hormonilor FT3 şi FT4, 25-hidroxivitaminei D şi a nivelului anticorpilor tiroidieni.
Foto Facebook