În prealabil, gândește-te foarte bine ce rezultate îți propui să obții. Dacă dorești doar să faci mișcare, să slăbești sau să îți crești masa musculară pentru a avea un corp de invidiat, cu siguranță trebuie să fii motivat zilnic și să respecți anumiți pași. Mai ales dacă ești la început, orice sfat legat de efortul fizic e binevenit. 

Deci, ce ai putea face pentru a te asigura că o să-ți duci obiectivele la bun sfârșit:

Apelează la serviciile unui antrenor personal 

Dacă ești la început și nu știi cu ce se „mănâncă” sala, ia-ți un antrenor personal, care îți va oferi sfaturi prețioase și te va ajuta să execuți corect exercițiile din program. Un specialist în domeniu te va ghida corespunzător și va concepe exerciții specifice cerințelor și nevoilor tale. Va ști exact ce fel de antrenamente ți se potrivesc, în funcție de ceea ce îți propui să obții, fie că vrei să slăbești, să te îngrași sau să pui masă musculară. Ba mai mult, te va ajuta să-ți găsești motivația zilnică, ca să nu te lași pe tânjală. Totuși, în cazul în care nu vrei să investești într-un antrenor personal, cere sfatul unor prieteni care merg de ceva timp la sală, uită-te la tutoriale sau întreabă-i direct pe cei experimentați din jur cum să folosești corect aparatele. 

Alimentația joacă un rol crucial 

Dacă vrei să slăbești sau să îți crești masa musculară, băuturile carbogazoase, prăjelile, produsele tip fast-food și alimentele bogate în zahăr ies din discuție. Alimentația are un impact major asupra greutății tale și a performanței din timpul antrenamentelor. Pentru a avea energia necesară ca să susțină efortul pe care îl faci în timpul exercițiilor fizice, înainte trebuie să consumi carbohidrați și proteine de calitate. Proteinele sunt foarte importante pentru masa musculară, deoarece au numeroase beneficii, precum creșterea și menținerea țesuturilor, transportarea și depozitarea nutrienților, plus energia aferentă pe care ți-o oferă. 

Rămâi motivat și nu renunța 

Ca să-ți atingi obiectivele, trebuie să fii zilnic motivat și să tragi din greu. Chiar dacă la început efortul poate ți se va părea insuportabil, iar febra musculară își va face apariția, nu renunța. De asemenea, dacă antrenorul tău personal te-a sfătuit să treci pe la sală de câteva ori pe săptămână, respectă planul. E adevărat că oboseala și lipsa chefului pot interveni, dar nu le lăsa să te afecteze. Fii consecvent și vei observa că rezultatele vor apărea în timp, dacă pui osul la treabă. Chiar dacă nu vei slăbi sau nu vei avea mușchi peste noapte, asta nu înseamnă că trebuie să abandonezi.   

Organismul tău are nevoie de odihnă 

Odihna este un aspect foarte important de care trebuie să ții cont, atunci când mergi la sală. Asta pentru că în zilele de pauză organismul se reface, iar mușchii ți se dezvoltă. De aceea este foarte important să te odihnești, pe lângă alimentație și exerciții, pentru ca efortul tău să nu fie în zadar. Nu uita să dormi cel puțin șapte ore pe noapte și să te hidratezi constant, fiindcă pierzi multă apă în timpul antrenamentelor. Obiectivele setate se obțin cu ajutorul disciplinei. 

Deci, înainte să te apuci serios de sală, ia în calcul aceste aspecte. Informează-te, cere sfaturi specializate sau de la prieteni experimentați, află ce alimente ai voie să consumi, cum să-ți ajuți corpul să se refacă după antrenamentele intense și ce fel de exerciții ți se potrivesc. Nu uita să fii perseverent și să îți păstrezi motivația. Doar așa vei reuși să ajungi la greutatea pe care ți-ai propus-o. 

Sursă foto: pexels.com