O boală care nu doare, dar face ravagii în corp, va afecta masiv fiecare țară din lume până în anul 2050. Un studiu global arată o creștere alarmantă a numărului de cazuri de diabet la nivel mondial până în anul 2050.

În prezent, 529 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet, iar conform datelor, cifra va creşte de peste două ori, la 1,3 miliarde de persoane până în 2050.

Majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2, forma bolii asociată cu obezitatea şi în mare măsură evitabilă. Diabetul este asociat cu o serie de afecţiuni cardiologice şi cu accidentul vascular cerebral.

Cauze

Numărul tot mai mare de persoane cu diabet este pe de o parte determinat de obezitatea în creştere şi, pe de alta, de schimbările demografice: prevalenţa este mai mare în rândul adulţilor vârstnici, potrivit studiului.

Ce este diabetul

Diabetul este o boala în cadrul căreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentație. Glucoza este sursa principala de energie a organismului însă, pentru a putea fi utilizata, ea trebuie să pătrundă în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menține nivelul glucozei în sânge în limitele normale. Diabetul începe să își facă simțită prezenta atunci când pancreasul nu produce destula insulina sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folosita corect.

Diabet, factori de risc

Factorii ereditari pot juca un rol important în apariția diabetului, însă cauza exacta care duce la aceasta anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscuta.

Exista însă câțiva factori de risc pe care îi poți modifica, astfel încât să reduci semnificativ șansele de a face diabet. Acești factori includ greutatea ponderala excesiva, sedentarismul, fumatul, stresul sau consumul excesiv de alcool.

Simptome diabet

Iată care sunt simptomele uzuale ale diabetului:

  1. Urinare frecventa
  2. Sete excesiva
  3. Foame intensa (chiar și la scurt timp după ce ai mâncat)
  4. Scădere brusca în greutate (fară a tine o dieta)
  5. Oboseala prelungita
  6. Vedere neclara
  7. Rani sau tăieturi care se vindeca greu
  8. Infecții repetate
  9. Durere, amorțeală sau furnicături în mâini/picioare

Foto Imago