Pentru că ne-am dorit să înțelegem mai bine cât de important este sportul și care sunt principalele probleme care apar în urma statului la birou, dar și cum se pot rezolva acestea, am decis să provocăm un kinetoterapeut la o serie de discuții sincere și extrem de clare. 

Bogdan Constantinescu are 26 ani și lucrează în medicina de recuperare de aproximativ cinci ani. A fost pasionat de sport, în special de fotbal și înot, sporturi pe care le-a și practicat. Dacă înotul l-a practicat de la 12 ani, visul lui cel mai mare a fost să joace fotbal la un nivel înalt. A întrerupt antrenamentele la înot și s-a concentrat pe fotbal pentru următorii 6 ani. Din cauza unei accidentări a fost nevoit să pună stop și a descoperit kinetoterapia. Mai multe depre acest domeniu, am aflat chiar de la Bogdan. 

Cât de mult contează sportul în prevenirea problemelor de sănătate?

Sportul este o activitate care influențează starea de sănătate și personalitatea unui om. De aceea, consider că cel mai important aspect în viața unui om este de a practica o activitate fizică. Acest lucru, nu doar că previne problemele de sănătate, dar îți menține tonusul muscular în parametrii optimi. Acest lucru este important în ziua de azi, deoarece majoritatea oamenilor care lucrează pe scaun/la birou, au de suferit în urma lipsei tonusului muscular.

Tu cât timp aloci pentru sport și ce practici în generală (sală sau/și alte sporturi)?

În prezent practic fitness, prin exerciții de bază și complementare pentru creșterea tonusului muscular și cardio-fitness prin exerciții de dezvoltare a rezistenței la efort. Pentru fiecare dintre acestea, aloc între 1h și 1 h 30 min/ zi.

Ce înseamnă, de fapt, kinetoterapia și care este rolul kinetoterapeului?

Kinetoterapia sau terapia prin mișcare este un tip de gimnastică medicală care are ca scop recuperarea și reintegrarea în activitățile de zi cu zi ale omului.

Kinetoterapeutul are un rol important în acest proces deoarece el este cel care coordonează și evaluează programele specializate pentru fiecare afecțiune.

Care sunt cele mai dese probleme pe care le vezi la bărbații care vin la voi la salon?

Cele mai des întâlnite probleme, la barbati, sunt cele care apar la nivelul spatelui și la nivelul articulațiilor genunchilor.

În baza experienței tale, poziția de la birou impactează spatele/coloana? La ce alte riscuri ne mai expunem în timpul zilei, la un loc de muncă obișnuit, în spatele calculatorului?

Dacă ar fi sa formez un clasament în care să numesc cauzele care provoacă durerile de spate, pe primul loc aș pune poziția de la birou. Acest aspect provoacă  degenerări la nivelul mușchilor, articulațiilor și organelor interne.

În primul rând, este afectată partea superioară a trunchiului, si aici ne referim la musculatura zonei cervicale care are un impact destul de puternic atunci când apar durerile. În urma poziției menținute timp îndelungat la birou, cea mai frecventă problemă pe care o întâlnesc este contractura musculaturii cervicale care limitează mișcările capului, gâtului și umerilor. Odată ce un om care lucrează pe scaun simte astfel de simptome este indicat să contacteze un kinetoterapeut pentru a recupera problema deoarece se poate agrava.

Agravarea constă în: creșterea intensității durerii, scăderea mobilității, dureri de cap, stări de amețeală, creșterea presiunii asupra discurilor intervertebrale.

În al 2-lea rand, se modifică postura coloanei vertebrale. Este una dintre problemele cele mai mari ale persoanelor care lucrează la birou sau în fața calculatorului. Modificându-se postura apar contracturile mușchilor spatelui provocând durerea. 

De obicei, statul la birou provoacă o deficiență a posturii pe care o întalnim tot mai des, cifoza. Oamenii cu un astfel de job prezintă la nivel toracal o curbură accentuată, umerii sunt aduși anterior, iar poziția capului este mai în față de linia umerilor.

În al 3 lea rând, coloana lombară are de suferit. Toată greutatea trunchiului, în poziția pe scaun, se acumulează în coloana lombară. Acest lucru poate crea: contracturi musculare la nivelul mușchilor paravertebrali lombari, dureri și blocaj în biomecanica coloanei lombare și a bazinului, hernie de disc lombară.

Cât de ușor/greu se pot corecta aceste probleme? Și cât de importantă este kinetoterapia pentru a evita altfel de intervenții?

Odată ce un om se angajează la un astfel de job care presupune menținerea unei poziții pe scaun timp îndelungat, ar trebui să aibă cel puțin o oră pe zi de activitate fizică. Până la apariția problemelor, organismul tinde să susțină cât poate postura pe scaun sau în fața calculatorului, tensionându-și musculatura.

Atunci cand apar durerile musculare, organismul dă semn că nu mai poate continua în această activitate și are nevoie de o refacere. Cu cât este mai mare durerea cu atât este mai tensionat corpul și cu atât mai greu este de recuperat. De aceea este indicat ca atunci când ești la un astfel de job să pui în mișcare organismul și să nu-l supui tensionărilor statice.

Prin kinetoterapie se pot atinge obiectivele de recuperare ale organismului aflat în suferință: diminuarea durerilor, scăderea tensiunii musculare, recuperarea mobilității articulare, creșterea elasticității musculare, dezvoltarea mușchilor.

Cu mai multe informații despre recuperare și reticența oamenilor de a merge la kinetoterapie vom reveni în articolul următor.