Dacă bei cafea, ai mai puține șanse să te îmbolnăvești
Potrivit legendei, caprele din Etiopia sunt responsabile cu descoperirea cafelei, încă din secolul al IX-lea. Păstorii au descoperit că acestea aveau mai multă energie, după ce consumau niște boabe necunoscute. Inițial, le-au aruncat în foc, dar aroma plăcută i-a atras, iar în prezent industria cafelei are vânzări de aproape 100 de miliarde de euro în fiecare an.
Acum, că ți-am spus legenda, trecem și la prezent. Fie că ai un aparat de cafea, fie că o prepari la ibric, la filtru sau pe nisip, consumul de cafea îți reduce considerabil șansele de a te îmbolnăvi. Dacă bei între trei și cinci cești pe zi, vei fi mai puțin expus la boli precum diabetul, Parkinsonul, ciroza și unele tipuri de cancer. Practic, cafeaua te va ajuta să trăiești mai mult. Specialiștii de la Harvard susțin că cele mai bune rezultate le are cafeaua neagră și că ar fi bine să renunți la zahăr și lapte.
Dacă bei cafea, vei avea un moral mai bun
Consumul de cafea are legătură directă cu creierul tău. Rotițele încep să se învârtească, te vei putea concentra mai bine și vei avea o stare, în general, mai bună. De asemenea, cafeaua reduce riscul de a intra în depresie și îți va da un plus de energie.
Cafeaua are efecte pozitive și asupra memoriei pe termen lung, dar te poate ajuta să ai și performanțe sportive mai bune, mai ales când vine vorba de exerciții de anduranță. Potrivit nutriționiștilor, 2-6 miligrame de cofeină pe kilogram îți vor îmbunătăți condiția fizică. Asta înseamnă aproximativ 1-4 cești, dacă ai 75-80 de kilograme. Așa că, dacă mergi la sală, bea o cafea înainte.
Evită să faci exces de cafea
Dezavantajele apar doar în cazul excesului (peste opt cafele pe zi). Efectele negative pe care le-ar putea avea asupra ta sunt insomnia, somnul agitat, dependența de cofeină și, în unele cazuri, anxietatea sau atacurile de panică.
Dacă nu vei face excese, însă, nu ai de ce să te îngrijorezi. Cafeaua nu este un viciu, ci un obicei sănătos.
Sursa foto: unsplash.com/Nathan Dumlao