Când obținerea unui scutiri pentru ora de sport este extrem de facilă, iar existența unui telefon sau a unei console de ultimă generație a devenit un aspect obligatoriu, este evident că sportul și timpul alocat pentru a merge la sală sau pentru a ieși afară cu prietenii la baschet sau fotbal a scăzut considerabil. Cu toate acestea, sunt și tineri care consideră că grija pentru propriul corp și avantajele pe care sportul le oferă în dezvoltarea pe termen lung sunt extrem de importante și le prioritizează cu orice ocazie.
Printre ei se află și Lucian Pintilie, un tânăr de 24 ani care tocmai a absolvit un master în Relații Internaționale și care este extrem de pasionat nu doar de mersul la sală, ci și de alte sporturi. L-am provocat la o discuție pentru a afla mai multe despre cum a apărut această pasiune și ce-l motivează să continue zi de zi și să investească timp pentru el.
Povestește-ne puțin despre cum se îmbină pasiunile cu sportul în viața ta.
Primul contact cu sala am avut-o la 15 ani și de atunci suntem prieteni foarte buni.Pe lângă sport, mai am pasiuni ce implică mașinile, drumețiile pe munte și mersul cu cortul.
Să zicem că mașinile se îmbină mai puțin cu sportul, dar drumețiile montane sunt perfecte pentru orice sportiv, te bucuri de un aer curat, de priveliști ce te uimesc și faci și mișcare. Mersul cu cortul, pe mine cel puțin, mă deconectează de la lumea asta agitată și plină de tehnologie care parcă ne presează din ce în ce mai tare, cu cortul ești tu singur sau cu persoană iubită în jurul unui foc și sub cerul plin de stele unde te poți relaxa cu adevărat după o săptămâna / lună de făcut sport intens.
Cine te-a inspirat sau te-a motivat să continui în această arie a sportului?
Pot spune că tatăl meu m-a motivat și încă mă motivează să fac sport, tot timpul îmi spune că sportul înseamnă sănătate și că nu este sănătos și benefic doar pentru corp, ci și pentru minte, deoarece știm cu toții că minte și corpul se influențează reciproc.
Inspirația pentru fitness a venit odată cu prima accesare a internetului, acolo am văzut poze, video-uri cu sportivi de performanță și din clipă aceea am știut ce sport vreau să practic până în ultima clipă. Nu pot spune că am o persoană care m-a insipirat sau mă inspiră în mod special, toți sportivii îmi oferă o sursă de inspirație.
Cât de des te antrenezi și care sunt grupele de mușchi pe care te concentrezi mai mult?
Mă antrenez de 3-4 ori pe săptămâna, sincer să fiu mă concentrez în mod egal pe toate grupele musculare, deoarece îmi doresc să am un echilibru și corpul meu să fie în armonie. Dacă vorbim de o grupă musculară preferată - este spatele, îmi place foarte mult să fac îndreptări (deadlift).
Ai testat și alte sporturi, precum cele de echipă?
Da, în școala generală am jucat la echipa de fotbal Jiu Petroșani la grupa 93’-94’, chiar dacă eu eram în 95’, o bună perioadă de timp, după care în liceu am jucat handbal la echipa școlii. Am jucat și încă joc baschet ori de câte ori am ocazia și sincer să fiu mă consider un bun coechipier.
Care a fost cea mai mare provocare pe care ai avut-o în sport până la acest moment?
Sincer să fiu nu am avut până acum o provocare majoră, dar pot spune că am provocări zi de zi în ceea ce privește alimentația (deoarece nu sunt un tip mâncăcios și pe lângă asta mai sunt și puțin mofturos). În viitorul apropiat am de gând să particip la o competiție de fitness și consider că va fi cea mai mare provocare a mea în sport.
De ce consideri că sunt atât de multe persoane care nu alocă din timpul lor pentru a face sport?
Din comoditate sau pur și simplu din lipsă de interes, mulți preferă ca o bună parte din timpul lor liber să fie consumat în față televizorului sau pe internet și nu își dau seamă cât de mult bine le-ar putea face sportul.
Ce le-ai transmite acestora?
Să încerce să introducă sportul în viețile lor pentru că, după cum știm, cei mai longevivi, sănătoși și frumoși oameni sunt cei care fac sport în mod regulat și cred că toți ne dorim asta. Aș vrea să le mai transmit că nu este târziu la nicio vârstă să te apuci să faci sport, trebuie doar să îți găsești ce îți face plăcere și îți dă o stare de bine și că ar trebui să nu își mai caute scuze precum „nu am timp” și să ia „taurul de coarne” pentru că nu vor regreta în cele din urmă.
Concluzia? Este una optimistă! Cu puțină inspirație și cu timp alocat, sportul își găsește în continuare locul în viețile tinerilor. Lucian este doar un exemplu în acest tablou cotidian, iar noi vom continua să-l urmărim și să descoperim și alte exemple!