Pe lista activitatilor fizice daunatoare pentru inima se numără maratonul, triatlonul, concursurile de anduranţă extremă, tip "iron man", dar şi cursele foarte lungi de biciclete.
Ar putea cauza pe termen lung anumite anomalii ale ritmului cardiac, avertizeaza cercetatorii americani. Specialiştii spun că, pentru cei care vor să facă sport, antrenamentele zilnice nu ar trebui să fie mai lungi de o oră.
Antrenamentele extreme de anduranţă pot duce la modificări cardiovasculare tranzitorii şi la creşterea biomarkerilor cardiaci, simptome ce revin la normal după o săptămână.
In unele cazuri însă, pe fondul activităţilor fizice extreme repetitive, indivizii rămân cu cicatrici în anumite zone ale inimii, iar aceste leziuni pot duce la anomalii ale ritmului cardiac, reiese din cercetarea doctorului James O’Keefe, de la spitalul Saint Luke din Kansas City, SUA.
Studiile arată că aproximativ 12% dintre alergătorii de maraton prezintă urme de leziuni la nivelul inimii şi că rata celor care ajung să sufere de boli de inimă este semnificativ mai mare în rândul maratoniştilor decât printre alergătorii obişnuiţi.
Dr. O'Keefe a menţionat însă că rezultatele studiului nu sunt menite să contrazică ideea că mişcarea este foarte sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, subliniind că oamenii activi sunt mult mai sănătoşi decât cei sedentari.
Sursa: dailymail.co.uk