Bărbații ar trebui să înțeleagă că mersul la medic nu reprezintă o slăbiciune, ci doar o preocupare sănătoasă față de propriul viitor. Afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul de tip 2, de exemplu, pot fi prevenite printr-un stil de viață echilibrat, iar controlul regulat ajută la depistarea din timp a bolilor și evitarea apariției complicațiilor. Mai jos sunt câteva dintre cele mai importante teste pe care ar trebui să le facă fiecare bărbat după vârsta de 30 ani.
PSA și examenul clinic al prostatei
Prostata este o glandă cu dimensiunea unei nuci care ajută la producerea lichidului seminal. Cancerul de prostată se află în topul afecțiunilor care duc la deces prematur în rândul bărbaților, după cancerul de plămâni. Dacă alegi să fii testat, va fi nevoie și de un test de sânge pentru a determina nivelul PSA (antigen specific prostatic). Cât de des va fi nevoie de examenul clinic depinde foarte mult de nivelul PSA. Dacă PSA are valori cuprinse între 4 și 10 ng/mL cu tuseu rectal negativ, va fi nevoie să realizezi teste suplimentare.
Spermograma
Spermograma evaluează calitatea și cantitatea spermatozoizilor precum și calitatea ejaculării. Testul este indicat mai ales pentru a clarifica problemele de fertilitate în cuplu sau pentru a stabili succesul unei vasectomii. De asemenea, spermatograma ajută la diagnosticarea unor boli urologice precum varicocel sau prostatită. Rezultatele testului relevă detalii precum caracteristicile fizice ale spermatozoizilor (volum, culoare, pH, vâscozitate, rata de lichefiere), caracteristicile cantitative (numărul de spermatozoizi prezenți în 1 mL de lichid seminal și date despre motilitatea lor), precum și informații morfologice (de exemplu, dacă au formă normală).
Testarea vederii
Dacă miopia sau hipermetropia pot fi corectate ușor în urma unui control de rutină, afecțiuni precum glaucomul, care pot duce la degradarea ireversibilă a nervului ocular, trebuie detectate din timp pentru a preveni pierderea vederii. Testele care detectează o presiune intraoculară crescută ajută la descoperirea bolii din fașă și tratarea sa înainte de apariția unor probleme grave.
Colonoscopia
Cancerul de colon este una dintre cele mai grave forme de cancer care afectează bărbații. Similar cancerului de prostată sau testicule, cancerul colorectal are un pronostic bun dacă este detectat din timp. Testul durează 30 minute și presupune administrarea unui sedativ sau se realizează sub anestezie generală. Doctorul va introduce un colonoscop în colon pentru a detecta prezența polipilor colonici. Dacă există, aceștia pot fi îndepărtați la prima ședință. Controlul în sine nu este problematic în sine, ci dieta specială necesară înainte de testare. Aceasta presupune administrarea laxativelor pentru a curăța colonul sau chiar realizarea unei clisme.
Testarea testosteronului
Nivelul testosteronului poate fi detectat prin test simplu de sânge. Un nivel normal al testosteronului este cuprins între 270 și 1070 ng/dL. Bărbații cu un nivel scăzut al testosteronului au predispoziție la obezitate, diabet zaharat și chiar osteoporoză. Grăsimea abdominală poate crește riscul de dezechilibre ale testosteronului. Pe de altă parte, un nivel prea ridicat al testosteronului poate duce la amețeli, disfuncții erectile și iritabilitate, precum și un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare.
Verificarea colesterolului și a trigliceridelor
Un nivel crescut al colesterolului și al trigliceridelor poate duce la formarea plăcilor de grăsime de-a lungul arterelor și astfel crește riscul de complicatii cardiovasculare. Testul trebuie realizat la fiecare cinci ani pentru bărbații sănătoși și mai des pentru cei care cu factori de risc (obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune arterială). Pentru persoanele sănătoase, un nivel al colesterolului LDL („rău”), cuprins între 100 și 129 mg/dL, este considerat normal. Trigliceridele normale au un nivel cuprins între 100 și 150 mg/dL.
Testarea pentru HIV
Dacă ai o viață sexuală variată, este recomandat să faci regulat un test pentru detectarea HIV. De multe ori, persoanele infectate nu au simptome, problemele de sănătate apărând atunci când boala ajunge într-un stadiu avansat. Virusul se transmite la contactul direct cu vaginul, anusul, gura, ochii sau o rană a unei persoane infectate.
Test pentru diabet
Testarea anuală a glicemiei este recomandată mai ales dacă ești supraponderal, ai hipertensiune arterială sau rude apropiate cu diabet. În lipsa acestor factori de risc, testul poate fi repetat din trei în trei ani.
Verificarea tensiunii arteriale
Riscul unei tensiuni arteriale mari crește odată cu vârsta. La acest factor se adaugă greutatea, consumul de alcool și tutun, stresul, o dietă deficitară în care predomină alimentele bogate în grăsimi saturate și sare. Hipertensiunea arterială poate duce la anevrism cerebral, atac vascular cerebral și chiar insuficiență renală. O tensiune arterială normală este formată din două elemente: presiunea sistolică și presiunea diastolică. Presiunea sistolică ar trebui să fie cuprinsă între 100 și 130 mmHg, iar presiunea diastolică să aibă o valoare mai mică de 85 mmHg.
Prevenția ajută la salvarea vieții, iar realizarea unor teste de rutină pentru a detecta prezența unor boli a unor factori de risc poate ajuta fie la prevenirea unor afecțiuni, fie la tratarea din timp a simptomelor în vederea evitării complicațiilor.
Sursa foto: Pexels