Asta daca antrenamentele se desfasoara in sala, bineinteles, nu discriminam pe nimeni :) Fotbalisti, baschetbalisti, luptatori, boxeri, handbalisti, toti au aceeasi predispozitie la accidentari.

Sunt cele mai nedorite momente din viata unui sportiv, mai ales atunci cand acesta isi castiga "painea" din sport. Rapiditatea cu care un sportiv revine la nivelul la care era inainte de accidentare este data de mai multi factori.

In primul rand, anturajul din jurul sportivului, si mai ales antrenorul, sunt cele mai importante persoane. Un sportiv accidentat trebuie sa treaca prin mai multe etape, fara sa sara peste ele, dar mai ales trebuie sa tina cont de 3 aspecte!

1. Recuperare 100% - nu exista recuperare totala dupa accidentare fara exercitii specifice de revenire dupa accidentare. Musculatura in zona accidentata este mai slaba (evident, din cauza nefolosirii in perioada accidentarii) decat inainte de provocarea leziunii, asa ca primul lucru ce trebuie facut e intarirea zonei accidentate. Acest lucru trebuie facut cu ajutorul sau sub asistenta unor persoane calificate, si niciodata dupa ureche. Orice fortare a zonei accidentate poate produce o noua leziune.

2. Atentie la "cealalta" parte - ne menajam zona accidentata fara sa ne dam seama dar in acelasi timp nu facem altceva decat sa fortam zona opusa. Exemplu scurt: un boxer se loveste la incheietura stanga. In mod logic, va lovi mai mult cu dreapta decat o face de obicei. Alt exemplu: un fotbalist se loveste la glezna dreapta, in mod logic va baga mai mult glezna stanga "la minge", in duelurile 1 la 1.

Odata cu recuperarea si intarirea zonei afectate, trebuie intarita si zona "cealalta". Foarte multe accidentari in perioada recuperarii apar in zona opusa celei in care exista deja o leziune, tocmai datorita uzarii excesive provenite in urma menajarii zonei accidentate initial.

3. Rabdare, rabdare si iar rabdare - poate cea mai des intalnita greseala e aceea de a intra in focul luptei direct. Acest lucru se intampla mai ales in sporturile individuale. In box, Judo, BJJ, Kickbox si alte sporturi de contact, aceasta este genul de greseala care face accidentarea sa recidiveze sau sa ramana sechele in zona lovita. Ati vazut boxeri cu mainile facute "praf"? E tocmai pentru ca nu se recupereaza cum trebuie dupa accidentari, acestea recidivand rapid.

La fel se intampla si cu sporturile "de alergare": handbal, fotbal, rugby, acolo unde cele mai dese recidive sunt in cazul problemelor musculare (contracturi, intinderi, etc).

Asadar, evitati accidentarile pe cat puteti, iar daca se intampla sa va accidentati, nu va grabiti sa reveniti "in varf" imediat. Recuperarea, conditia fizica, timingul, toate necesita timp pentru "refacere" iar vorba aia romaneasca, "Graba strica treaba", este cat se poate de adevarata.