De altfel, fiecare alegere din viață contribuie la starea noastră de bine. Wellness include o combinație de stări sentimentale și factori ce țin de stilul de viață. Emoțiile asociate cu aceasta pot include fericire, satisfacție, realizarea potențialului propriu, controlul vieții, legarea unor relații semnificative cu cei din jur. În termeni simpli, bunăstarea descrie paletarul uriaș al vieții, inclusiv sănătatea psihologică, fizică și socială a indivizilor.
Noi te invităm să lupți pentru visurile tale chiar dacă par imposibile sau greu de obținut. Atunci, cu atât mai mult trebuie să încerci din răsputeri să-ți cunoști potențialul. Vrei să-ți deschizi o firmă de instalări combine frigorifice? Dorești să devii freelancer? Atunci nu mai amâna! Modul în care îți construiești destinul, dar mai ales cum gestionezi emoțiile și ții cont de starea de sănătate influențează tot în jurul tău. De aceea, iată cum să-ți îmbunătățești starea de bine în fiecare zi.
Petrece cât mai mult timp în natură
Există dovezi științifice care susțin că relația cu natura sporește bunăstarea. Aceasta include o creștere a emoțiilor pozitive, a fericirii și a satisfacției interioare. Timpul petrecut în natură este, de asemenea, legat de un sentiment sporit de sens și scop în viață, precum și de capacitatea de a gestiona provocările inerente care apar.
Un studiu a constatat că petrecerea a cel puțin 120 de minute în natură în fiecare săptămână a fost asociată cu o sănătate mai puternică. Pe parcursul experimentului nu a contat dacă acel timp a fost petrecut dintr-o dată sau întins pe parcursul unei săptămâni. Câștigurile maxime la capitolul wellness s-au produs în cazul celor care au petrecut între 200 și 300 de minute săptămânal aproape de natură. Nu ți se pare incredibil?
Practică recunoștința
Bunăstarea sporită este direct proporțională cu exercițiul recunoștinței. La un moment dat, practicat suficient, acesta va reprezenta un obicei edificator pentru binele tău. În timpul pandemiei de Covid-19 s-a realizat un studiu interesant care evalua recunoștința la nivel de individ. Astfel, subiecților li s-a cerut să scrie într-un jurnal toate emoțiile trăite într-un interval de o lună. Singura condiție era să fie recunoscători pentru fiecare lucru care li se întâmpla în acele zile. Studiul a constatat că recunoștința practicată în perioadele de stres și anxietate a dus la creșterea sentimentelor pozitive și la satisfacția vieții. Cu toate acestea, satisfacția sporită a vieții nu a fost susținută după o lună, ceea ce a pus psihologii și oamenii de știință pe gânduri. Ca rezultat al studiului menționat anterior, există dovezi care să recomande o practică zilnică de scriere în jurnal și recunoștință pentru bunăstare sporită.
Speranța întotdeauna
Speranța este un concept adesea legat de tradițiile spirituale și religioase. Cu toate acestea, a intrat în lumea psihologiei în secolul XX. Acum este un construct important în psihologia pozitivă. Speranța poate fi definită pe larg drept convingerea că lucrurile se pot îmbunătăți și că obiectivele sunt realizabile. Speranța este asociată cu o creștere a:
- Ajustării emoționale
- Sentimentelor pozitive
- Satisfacției vieții și calitatea vieții
- Suportului social
- Unui simț al scopului.
Echilibru între viața personală și profesională
Locul de muncă are potențialul de a te ajuta sau de a-ți face rău. Factorii la locul de muncă care au un impact negativ asupra bunăstării includ:
- Presiunea sau cerințele legate de muncă
- Lipsa autonomiei sau flexibilității
- Relații sărace de coleg și de supervizor
- Muncă în schimburi
- Durată mai mare a zilei de lucru.
Angajatorii pot îmbunătăți în mod direct bunăstarea angajaților prin oferirea de concedii plătite, oportunități de creștere financiare și profesionale, program flexibil etc. Tu știi cel mai bine ce îți dorești, dar încearcă să păstrezi echilibrul între viața personală și viața de la birou, altfel vei avea de suferit și, de cele mai multe ori, pe termen lung.
Există multe modalități prin care indivizii își pot îmbunătăți sentimentul de bunăstare. Nu există soluția perfectă. În schimb, obiectivul tău ar trebui să fie angajarea într-o abordare holistică, încorporând o varietate de factori. Vizita la un terapeut sau psiholog te poate ghida mai clar asupra țelurilor tale, ajutându-te să înțelegi cât de importanți sunt factori psihologici și fizici pentru o viață fericită.
Sursă foto: Pexels