Sportivii se antrenează intens și au nevoie de o alimentație care să îi ajute să facă perfromanță, dar și să aducă rezultate pozitive în recuperare.

Alimentele pe care un sportiv le consumă zilnic influențează în mod direct performanța sportivă a acestuia.

Nutriția este extrem de importantă pentru sportivi, pentru furnizarea energiei necesare atingerii performanței dorite. Caloriile în exces pot afecta performanța chiar și a celui mai bun sportiv.

Mihaela Bilic a vorbit într-un interviu pentru gsp.ro despre alimentele care sunt recomandate să fie consumate de către sportivii de performanță, atât înainte de competiţie, cât şi după.

Ce trebuie să consume sportivii de performanță după meci

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce alimente ar trebui să consume sportivii după un meci. Fotbaliștii trebuie să mizeze pe pește, fructe de mare și în mod special creveți.

”De ce creveți? Pentru că proteinele trebuie să le vedem precum cărămizile. Acum, creveții au intrat în competiție cu oul care este considerat proteina etalon. Creveții prin proteine și minerale au trecut cu un pas înaintea oului. Efectul asupra sănătății este unul surprinzător. Chiar dacă au colesterol, nu duc la creșterea colesterolului din sânge! Există și această recomandare a nutriționiștilor să consumăm pește și fructe de mare de două ori pe săptămână.

Mihaela Bilic vorbește despre consumul de pizza și de șaorma după meciurile de fotbal. Cei de la Rapid preferă șaorma după ce ies de pe teren.

„Din punctul de vedere al recomandărilor, pentru că teoria e una și practica e alta, se spune să facem această provizie, această încărcare a ficatului cu glucoză înainte de un efort fizic. Făinoasele, carbohidrații sunt cea mai rapidă sursă de energie și în momentul când știm că ne așteaptă o competiție și un efort intens, la două ore avem nevoie de o masă cu paste, cu orez, ceva care să încarce bateriile.  În schimb aceste făinoase consumate după efortul fizic, când organismul este în repaus și nu mai arde nimic, nu fac altceva decât să se transforme în depozite de grăsime. Eu iubesc șaorma! Mi se pare o combinație delicioasă între făinoase, legume și carne. Și aici aș spune că porția contează! Nu putem consuma prin sport cât de mult putem aduce din alimente. Și asta știu sportivii cel mai bine”, a explicat Bilic.

Toată mâncarea este bună. Cantitatea face diferența

"Când faci două ore de efort și consumi șase sute de calorii această șaorma poate avea aceste șase sute de calorii. Cantitatea face diferența. Toată mâncarea este bună, important este ca porția să fie corectă, doza să fie mică și diversitatea face sănătatea. Nu-i o problemă că mâncăm o șaorma din când în când, ci important e să avem din toate câte puțin ca să funcționeze corpul nostru cum trebuie. Ca să construiască masă musculară, sportivii au nevoie de consumul de pește și fructe de mare. Proteinele te hrănesc, te țin sătul și, din fericire, nu se pot transforma în grăsime. Și în cura de slăbire avem nevoie de aceste proteine de înaltă calitate, iar creveții au 80% apă și 20% proteine.

Foto Imago