Theagenes din Thasos

Una dintre figurile emblematice ale sporturilor antice, Theagenes a fost un pugilist grec, care ar fi castigat de-a lungul unei cariere de 22 de ani peste 1.300 de lupte. Cele mai importante competitii ale sale sunt Olimpiadele din 480 si 476 inaintea lui Hristos. Theagenes practica boxul si pankration-un (arte martiale antice). Despre acesta se mai scrie ca a castigat 21 de campionate in insulele Greciei Antice, precum si coroana pentru cel mai bun alergator din Argos.

Theagenes din Thasos a fost neinvins ca luptator timp de doua decenii si a ramas o figura emblematica si dupa moarte.

Potrivit unei legende, un vandal a incercat sa distruga statuia de bronz a lui Theagenes, iar aceasta a cazut pe el si l-a omorat.

Leonidas din Rhodos

Leonidas din Rhodos a fost unul dintre marii atleti ai Greciei Antice, castigand competitiile de alergare la Olimpiadele din 164, 160, 156 si 152. Despre acesta, istoricii spun ca a castigat concursuri de alergare pana la varsta de 36 de ani si ramas cunoscut pentru versatilitatea sa. Leonidas alerga pe distante lungi, in curse de viteza, dar si in proba de hoplitodromos, care consta in alergarea unei distante echipat in armura completa de lupta si purtand scut.

In total, Leonidas a obtinut 12 medalii de aur la Olimpiadele Antice. Doar Michael Phelps, in epoca moderna, a castigat mai multe (13).

Cei mai mari 7 sportivi antici: atletii onorati in Grecia si in Imperiul Roman

Gaius Appuleius Diocles

Despre Gaius Appuleius Diocles se spune ca a fost cel mai bogat sportiv din intreaga istorie si ca averea sa, in zilele noastre, ar fi una egala cu a miliardarilor planetei.

Gaius se intrecea cu trasuri trase de cai si a castigat peste 1.462 astfel de probe.

Potrivit profesorului Peter Struck, de la Universitatea din Pennsylvania, averea lui Gaius Appuleius Diocles ajungea pentru a plati salariul intregii armate a Imperiului Roman pentru mai mult de 3 luni. In banii de astazi, suma ar fi de circa 15 miliarde de dolari.

Cei mai mari 7 sportivi antici: atletii onorati in Grecia si in Imperiul Roman

Diagoras din Rhodos

La fel ca Theagenes, Diagoras a fost un mare pugilist antic. Acesta a concurat la Olimpiada din 464 i.Hr.

La Jocurile din Delphi si la cele ale Nemeei, acesta a devenit "periodonikes", o onoare acordata doar sportivilor care castigau toate Jocurile din Grecia Antica.

Toti fiii lui Diagoras, trei la numar, au fost si ei campioni de box si pankration.

Se spune ca Damagetus si Acusilaus, doi dintre fiii sai, l-au carat pe umeri in arena la Olimpiada din 448 i.Hr.

Cei mai mari 7 sportivi antici: atletii onorati in Grecia si in Imperiul Roman

Chionis din Sparta

Un atlet desavarsit, Chionis a participat la Olimpiadele Antice din 664, 660 si 656 i.Hr. Acesta era specializat in "diaulos", o proba de sprint. Cele trei victorii consecutive ale sale au stat in picioare timp de 200 de ani.

Chionis era si un saritor excelent. Acesta a sarit peste 15.8 metri in proba care astazi si-ar avea echivalentul in cea de triplu salt.

Arrichion din Phigalia

Una dintre cele mai interesante legende il are ca protagonist pe Arrichion din Phigalia, un luptator campion a carui cariera a fost incheiata in timpul unei lupte. Potrivit scrierilor lui Philostratus, Arrichion a murit dupa ce si-a invins un adversar. Acesta a fost strangulat si a revenit, insa la scurt timp s-a prabusit, in urma secundelor in care oxigenul nu a mai ajuns la creier. Acesta a fost medaliat post-mortem si celebrat ca un erou in Phigalia.

Cei mai mari 7 sportivi antici: atletii onorati in Grecia si in Imperiul Roman

Milo din Croton

Milo din Croton a fost un adevarat superstar al antichitatii. Acesta era cunoscut pentru forta sa extrema care l-a ajutat sa castige de sase ori in probele de lupte ale Olimpiadelor cuprinse intre 536 si 520 i.Hr.

Acesta era cunoscut ca un showman si in afara arenei. Se spune ca putea manca peste 15 kilograme de carne si paine si putea bea 8 carafe de vin fara sa se forteze.

Se mai spune ca Milo din Croton i-a salvat viata lui Pitagora, tinand, cu forta sa supraomeneasca, acoperisul unei case pana cand Pitagora a reusit sa scape. Apoi, acoperisul s-a prabusit, iar Milo si-a pierdut viata sub daramaturi.

Cei mai mari 7 sportivi antici: atletii onorati in Grecia si in Imperiul Roman