In spatele transferurilor de sute de milioane se ascunde si drama zecilor de mii de tineri ajunsi muritori de foame.
O investigatie a CNN ne arata cat de dura e lupta pentru supravietuire in fotbal. O vara in care titlurile sunt pline de zecile si sutele de milioane aruncate de City, Chelsea, Manchester United, PSG sau Juventus pentru transferuri de superstaruri ca Van Persie, Zlatan sau Hazard, cu salarii de 8 cifre, da senzatia ca fotbalul este El Dorado-ul omenirii.
Dar la baza piramidei, careia nimeni nu-i acorda atentie, se desfasoara zeci de mii de afaceri in care sunt implicati tinerii la inceput de cariera, cluburile care ii antreneaza si cele care vor sa-i cumpere, un business din care toti spera ca-l vor descoperi pe urmatorul Messi.
Povestea superstarului argentinian a fost spusa de mii de ori. Copilul care avea probleme de crestere a fost ajutat de Barcelona si s-a mutat in Spania dupa ce catalanii si-au asumat cheltuielile medicale.
Ce nu se stie insa e ca Barcelona a refuzat sa-i plateasca fostului sau club, Newell's Old Boys, indemnizatia de formare. Era vorba doar de aproximativ 30.000 de euro, pe care insa clubul argentinian i-a obtinut de-abia dupa ce au facut plangere la FIFA!
Un studiu academic facut in 2009 arata ca nu mai putin de 20.000 de tineri africani au ajuns pe strazile din Europa dupa ce au esuat in a-si gasi un club pentru care sa semneze!
Chiar daca FIFA a introdus reglementari care sa-i protejeze pe cei care cresc tinerele talente, nu intotdeauna cluburile cumparatoare le si respecta.
Fostul agent Paulo Teixeira, care i-a avut printre clienti si pe Roberto Carlos, a inceput o lupta pe retelele de socializare, in primul rand pentru a incerca sa-i gaseasca pe "copiii disparuti" ai fotbalului, cat si pentru a populariza problemele acestora si a-i ajuta sa si le rezolve.
"Cluburile sunt gata sa arunce cu zecile de milioane pentru transferuri, dar cand e vorba de compensatii de formare pentru cluburile africane sau sud-americane, se fac ca uita. Stiu ca sunt obligati sa plateasca doar cand cazurile ajung la FIFA, si asta dureaza".
Texeira se lupta cu cluburi uriase, printre care Milan si Anderlecht.
"Cluburile africane nu au resurse sa afle ce se intampla cu jucatorii lor atunci cand acestia pleaca sa dea probe, in principal in Europa. Generatii de tineri brazilieni si africani au fost pur si simplu luati de acasa de agenti dubiosi."
In incercarea de a diminua aceste tranzactii, care sunt mai degraba apropiate de traficul de carne vie, un doctorand de la Universitatea din Westminster propune si intrarea probelor in sistemul de autorizare international.
"Chiar daca probele de joc nu pot fi considerate transferuri, FIFA ar trebui sa gaseasca o forma in care acestea sa intre in sistemul de succes de monitorizare a transferurilor internationale".
Prin acest sistem, FIFA le cere ambelor cluburi implicate sa introduca datele financiare in sistem, iar daca acestea nu corespund, transferul nu este autorizat.