Confortul financiar îți poate face viața mai plăcută, deoarece îți oferă, printre altele, libertatea de a trăi așa cum îți dorești, fără să fii afectat de stres și anxietate, stări care pot apărea când există provocări legate de bani.
Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva ponturi pentru a-ți asigura stabilitatea financiară pe termen lung:
Ai grijă de sănătatea ta
Cheltuielile medicale nu sunt negociabile, iar uneori ele pot să afecteze mult bugetul tău. Având o asigurare de sanatate adecvată reduci costurile medicale ce apar în cazul în care te îmbolnăvești și ai nevoie de îngrijire.
Astfel, te vei asigura că, indiferent de situația financiară în care te afli la un moment dat în viață, vei avea parte de îngrijire medicală de calitate în cazul unor afecțiuni grave și că ai parte de sprijinul necesar pentru a te reface și a-ți continua viața.
Fii pregătit pentru orice situație în plan profesional
Pandemia de coronavirus ne-a arătat tuturor că, oricât de bine pregătit poți fi în plan profesional și oricât de mult de succes ai avea, lucrurile se pot schimba peste noapte. În multe domenii, angajații nu și-au mai putut desfășura activitatea profesională din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii virusului SaRS-CoV-2. Dacă pentru unii reconversia profesională a funcționat, în cazul altora găsirea unui loc de muncă a fost o adevărată provocare.
De aceea, pentru a face față situațiilor neprevăzute, când vine vorba de locul tău de muncă, este important să economisești bani pentru a putea supraviețui cel puțin trei luni, până îți găsești un nou job. Totodată, este indicat să fii în permanență într-un proces de învățare. Astfel, te vei putea adapta mai ușor schimbărilor de pe piața muncii.
Acordă atenție surselor suplimentare de venit
Pentru a obține ceea ce îți dorești în viață, este necesar să îți setezi obiective și, mai important decât atât, acestea să fie ușor de monitorizat și nu imposibil de atins. Analizează-ți stilul de viață și decide cum vrei să trăiești în viitor. Odată ce ți-ai stabilit obiectivele, fă un plan pentru obținerea lor. Dacă acestea sunt ambițioase, este indicat să iei în calcul obținerea unor surse suplimentare de venit.
Joburile part-time, flexibile ca orar și care nu te obosesc foarte tare (burnout-ul este o problemă cu care se confruntă foarte mulți oameni și are efecte negative asupra stării fizice și psihice), dar care îți completează veniturile, îți sunt de folos dacă vrei să te simți confortabil din punct de vedere financiar.
Construiește-ți eficient bugetul personal
Ori de câte ori încerci să ai reușite financiare, este vital să ții cont de cheltuielile pe care le ai. Un buget pe termen lung îți oferă o siguranță care îți poate îmbunătăți calitatea vieții. Controlul asupra banilor este unul dintre factorii care contribuie la obținerea unei stabilități financiare.
Drept urmare, fă o listă cu toate cheltuielile zilnice, lunare și anuale, elimină-le pe cele inutile și pune bani deoparte pentru „zile negre“. Construiește-ți eficient bugetul personal, pentru a fi pregătit de orice scenariu.
Educația financiară este importantă și, în cele mai multe cazuri, e nevoie să fii autodidact pentru a o obține. Învață să ții sub control banii și să investești în lucrurile care contează, astfel încât să te bucuri de stabilitate pe termen lung.
Sursă foto: Wisiel/ Shutterstock