Echilibrul pe care îl păstrezi în relație va conta pentru fiecare dintre voi și vă va permite să vă bucurați de o experiență unică. De la susținerea practică, de zi cu zi, la cea psihologică, trebuie să te asiguri că ești alături de partenera ta la fiecare pas, mai ales că, cel puțin la prima sarcină, noutatea situației poate să fie copleșitoare. Iată ce poți face pentru a-ți arăta susținerea!

Fă-i complimente, dar oferă-i înțelegere

Multe femei se simt mai puțin atractive în timpul sarcinii, iar acest lucru se poate transforma în frustrare, stări anxioase sau depresie. În aceste momente trebuie să continui să-i faci complimente și să îi împărtășești sentimentele tale sincere. Totuși, un lucru important de ținut minte este că nu trebuie să exagerezi. Femeile pot simți că nu mai au control asupra corpului lor, iar cele preocupate de siluetă se vor adapta mai greu la situația lor. În astfel de momente, complimentele devin inutile, ba mai mult, pot crea o frustrare și mai puternică.

Ajut-o să se regăsească în experiența pe care o trăiește și fă-i mici cadouri pentru a-i reaminti cât de specială este sarcina ei. Poți face mici gesturi cu ajutorul unor bratari personalizate cuplu care să întărească încrederea pe care o simte. Cu un astfel de gest, va ști că nu e singură. Înțelegerea nu trebuie să lipsească atunci când vine vorba de stările de neliniște, deoarece acestea nu vor dispărea prea curând din viața de familie.

Implică-te mai mult în treburile casnice

Astăzi, bărbații sunt mult mai activi la capitolul treburi casnice, însă în perioada sarcinii partenera ta va face față tot mai greu acelora care implică mai mult efort. În special dacă alege să lucreze până în ultimele luni de sarcină, ea nu va mai avea suficient timp și nici energie. Acesta este momentul în care îți poți arăta devotamentul și sprijinul pentru întreaga familie. Fie că este vorba de cumpărături pentru o săptămână, spălat vase sau făcut mâncare, oricare dintre aceste treburi are nevoie de o mână în plus.

Nu uita că în primele săptămâni de sarcină partenera ta va deveni mai sensibilă la diferite mirosuri, va vomita și va deveni mai irascibilă. Este crucial ca atunci când observi că starea ei se schimbă să nu insiști sau să încerci să o convingi că poate face anumite lucruri. Asumă-ți mai multe responsabilități și apucă-te de treabă fără a pune prea mult întrebări.

Renunță la anumite obiceiuri

Preferințele alimentare și viciile, precum fumatul, sunt printre lucrurile la care trebuie să renunți dacă vrei să-ți sprijini cu adevărat partenera. Ea va trebui să mănânce cât mai sănătos, iar dacă înainte era obișnuită cu preparate de tip fast-food sau alimente procesate îi va fi mai greu să facă această schimbare. O poți ajuta dacă renunți și tu la obiceiurile nesănătoase și dacă îți schimbi dieta. Fumatul și consumul de alcool sunt periculoase pentru făt, iar expunerea la fumul de țigară chiar și indirect poate avea urmări grave.

Dacă nu reușești să te lași de fumat, asigură-te măcar că nu fumezi niciodată aproape de partenera ta. Ieși la țigară în fața blocului sau în curte și evită să fumezi în spații închise când ea este prezentă. Dacă iubita ta este nevoită să renunțe la acest viciu după ce află că este însărcinată, va fi mult mai ușor să faceți acest lucru împreună. Poți cere și ajutorul unui medic în cazul în care procesul este mai complicat decât credeai. 

Pregătește camera copilului

Perioadele precum cele de stare de urgență, care te obligă să petreci mai mult timp acasă, sunt perfecte pentru marea pregătire a camerei copilului. Fenomenul cunoscut sub numele de nesting reprezintă dorința părinților de a face modificări în casă pentru a pregăti cuibul viitorului membru al familiei. Activitățile specifice pot oferi o doză de liniște, relaxare și calm părinților în timpul sarcinii, iar dacă partenera ta este din ce în ce mai obosită va trebui să te ocupi chiar tu de cumpărături, văruit și instalat corpuri de iluminat în camera copilului. Nu face alegeri de unul singur și optează pentru un plan bine pus la punct înainte de a comanda produse, dar încurajează-ți partenera să se odihnească. Camera trebuie să fie pregătită cu ceva timp înainte de naștere, deoarece viitoarea mamă va avea nevoie de un loc special în care să petreacă timpul cu micuțul.

Munca în echipă va face toată perioada sarcinii mai ușor de gestionat, iar felul în care vei contribui va conta enorm de mult pentru partenera ta. Nu uita să nu întreci măsura atunci când apar situațiile tensionate și să nu o expui la stres. Tu vei deveni sprijinul ei numărul  unu, iar ea va avea nevoie de multă răbdare, calm și iubire.

Sursa foto: pexels.com