Datorită compoziţiei lor – nutrimenţi, proteine, grăsimi, glucide şi aciditate –, mai multe alimente nu sunt compatibile.
Nu se asociază proteinele (carne, peşte, ouă, brânză etc.) cu carbohidraţi (cartofi, paste, cereale, pâine, dulciuri etc.) sau grăsimi (şuncă, smântână etc.
1. Mananca grasimi si proteine la mese separate. Unele alimente, in special nucile, contin peste 50% grasime ai necesita ore intregi pentru a fi digerate.
2. Laptele trebuie consumat separat, pentru ca are nevoie de un mediu special pentru a putea fi digerat.
3. Pepenii nu se combina cu niciun alt produs alimentar. Este un produs foarte acid, care fermenteaza in stomac si incetineste digestia altor produse.
4. Fructele dulci (mere, banane, struguri, pere) nu se combina cu niciun fel de alt aliment si nici chiar intre ele. In schimb fructele acide (citricele, kiwi) se pot manca la aceeasi masa.
5. Nu combina proteine cu carbohidrati bogati in amidon. Aceste alimente tulbura digestia.
6. Proteinele nu trebuie sa fie gatite cu prea multa grasime.
7. Sari peste desert. Mancat la finalul mesei, desertul cade greu la stomac si fementeaza, incetinind digestia alimentelor pe care le-ati consumat inainte.
8. Proteinele (carnea rosie, puiul, nucile, produsele lactate, ouale) se armonizeaza cu legumele. Preferabil este ca la o masa sa alegi o singura sursa de proteine (adica nu si carne si ou).
9. Feculentele (paine, orez, paste fainoase, cartofi, leguminoase) se asociaza bine cu legumele.
10. Nu combina acizi ca citricele sau otetul cu amidon (paine, cereale, cartofi, paste, orez) la aceeasi masa.
11. Nucile si alunele nu se combina cu niciun alt aliment.