Te-ai gândit că e posibil ca așteptarea la ghișeele de la aeroport, aglomerația, schimbările de temperatură și de fus orar, surmenajul pot fi potențiale cauze, însă, chiar și odată acești factori eliminați și ultima zi de concediu petrecută „la orizontală”, în pat, tu te simți la fel.
În primul rând, nu te îngrijora mai mult decât este cazul, însă nici nu minimaliza starea ta de sănătate. Nu e indicat să te gândeșți mereu de ce nu dispare disconfortul și nu te simți în formă, de ce aproape adormi la orele prânzului, pentru că efectiv vei cultiva acest gând, nu vei reuși să te detașezi și, drept urmare, rămâi „blocat” în preocuparea ta legată de acest subiect.
Pe de altă parte, nici să ignori ceea ce ți se întâmplă nu este o soluție. De ce? Pentru că e posibil ca organismul tău să aibă nevoie de o perioadă și mai intensă de refacere, să ai carențe nutritive sau chiar să fii anunțat că ceva nu este în regulă, un semnal de alarmă pe care propriul corp încearcă să ți-l transmită.
În al doilea rând, înainte de a trata efectele, concentrează-te pe cauze. De ce te simți așa? Cum ai defini ultima lună din viață ta? Ai traversat o perioadă dificilă, au existat incidente neplăcute? Cât de mult reușești să ai grijă de tine? Care e algoritmul stării de oboseală: cum începe, în ce punct atinge „apogeul”, cum ai putea-o contracara, cum te raportezi la întreaga situație?
Sunt întrebări la care poți doar tu singur să găseșți un răspuns, să analizezi din punct de vedere obiectiv totul și apoi să cauți soluții. Însă, să începem din punctul A, mai sus menționat, și să te ajutăm să identifici potențiale surse ale formei deficitare în care te afli.
Somn neodihnitor
Puține ore de somn pe noapte sau un somn de proastă calitate s-ar putea să reprezinte cauza principală a lipsei tale de energie și poate avea efecte serioase pe termen lung asupra funcționării organismului uman. În general, factorii care ne împiedică să dormim bine sau suficient sunt: un mediu incomod sau gălăgios, un program haotic, stimulatorii (cafeaua, alcoolul, mâncarea, lumina), temperatura neadecvată, griji (o minte „ocupată”).
Experții în somn recomandă ca în cazul în care nu poți adormi să te ridici din pat și să întreprinzi o activitate care să-ți distragă atenția, precum un puzzle sau o carte, înainte de a încerca să adormi din nou. Optează pentru draperii mate și, totodată, încearcă să te detașezi de problemele de peste zi. Și dacă ești încă atașat de pernele din puf de gâscă ale bunicii, oferite ca dar de „casă nouă”, e timpul să le pui acolo unde e locul: strict ca obiecte decorative, încărcate de o semnificație afectivă și nimic mai mult.
Observația este valabilă și în cazul în care ai perne obișnuite, neschimbate de mulți ani, folosite chiar din studenție. E timpul să faci o schimbare, să comanzi perne Dormeo, anatomice sau clasice, cu memorie, special realizate pentru a-ți garanta confortul și odihna. Unele dintre acestea au încorporate chiar și un gel răcoritor ale cărui efecte vor fi resimțite mai ales acum, în nopțile toride de vară. Totodată, s-ar putea să ai nevoie și de un topper, o husă suplimentară, de tip extensie, pe care o poți așeza peste salteaua obișnuită, pentru a elimina orice urmă de disconfort.
Lipsa mișcării
O minte sănătoasă, generatoare de idei, plină de inițiative, nu poate fi decât într-un corp sănătos, de aceea fă-ți o rutină din a face zilnic plimbări în parc și mișcare, în general. Lipsa mișcării din activitatea ta zilnică, mai ales seara, înainte de culcare, poate fi și ea o cauză a lipsei tale de energie. Având în vedere că majoritatea restricțiilor legate de criza sanitară au fost ridicate, că totul e verde, iar vara și-a intrat în drepturi, poți alerga măcar jumătate de kilometru seara, după care să te răsfeți cu un duș cald și un ceai de lavandă.
De asemenea, optează pentru o dietă sănătoasă și contracarează pofta de dulciuri, mai ales seara, pentru că vei avea un boost de energie, vei adormi greu, iar în dimineața următoare te vei simți fără vlagă. În general, e bine să eviți să mănânci la ore târzii, chiar dacă e vorba de ceva ușor. De asemenea, optează și pentru un set de analize medicale, pentru a detecta posibile carențe în organism.
Pentru a fi în formă, ține cont de recomandările noastre, cultivă zilnic gânduri pozitive, evită să interacționezi cu persoane care îți expun doar probleme, nu și soluții și, practic, alege să-ți începi dimineața cu un pahar de suc natural, obținut prin stoarcerea fructelor și legumelor proaspete, de sezon.
Sursă foto: pexels.com