Dacă ar ști femeile secretul „topirii” grăsimilor, problemele lor s-ar reduce considerabil. Dar, pentru că bărbații nu pot ține mereu lucrurile doar pentru ei, avem convingerea că problema kilogramelor în plus nu va mai fi în curând una reală pentru ele. Iar asta datorită psihologului american Royal H. Burpee care, la sfârșitul anilor ’30, a dezvoltat o tehnică de antrenament pentru Armată. 

Numit burpee, exercițiul a intrat rapid în schema de antrenament a Armatei americane ca modalitate de evaluare a formei în care se aflau recruții pentru cel de-al Doilea Război Mondial. Orice soldat care putea executa acest exercițiu, în cantitatea solicitată de instructor, era considerat apt din punct de vedere fizic pentru a lupta în tranșee. Dar, în ce constă exercițiul? 

Iată niște imagini edificatoare mai jos!  

Cum execuți corect niște „coreene”

Deși originea exercițiului este cea amintită mai sus, termenul burpee a intrat în limba română cu sensul de „flotări coreene”. Nu știm de unde provine acest termen și ce legătură are cu Coreea, dar dacă vrei să execuți corect niște „coreene”, iată ce ai de făcut!

  • Începe exercițiul din poziția stând în picioare, cu membrele inferioare depărtate la nivelul umerilor
  • Păstrând spatele drept, adoptă poziția ghemuit până atingi podeaua cu brațele
  • „Aruncă” picioarele în spate până ajungi în poziția de flotare, după care revino în poziția ghemuit!
  • Ridică-te din poziția ghemuit și înalță-te, ca și când ai vrea să arunci o minge de baschet la coș! Trebuie să fie o explozie, în care lucrează atât mușchii picioarelor, cât și mușchii brațelor.
  • Repetă! Aici e cheia, de fapt...

Citește și: Cum să devii expert în flotări în doar 14 zile

Patru minute de antrenament intens

Dacă te-ai întrebat câte repetări trebuie să faci pe zi sau cât timp să aloci exercițiului de ars grăsimi... răspunsul e 4 minute. Profesorul Izumi Tabata, cercetător la Institutul Național de Fitness și Sport din Tokio, a venit cu această teorie a antrenamentelor intense realizate într-un interval scurt de timp. Metoda lui, care îi poartă numele – antrenamentul tabata – îmbunătățește rezistența fizică a practicanților și are rezultate mai bune în arderea grăsimii.

Această metodă de antrenament este folosită la scară largă de militari și atleți din toată lumea. Antrenorii de fitness recomandă executarea acestui exercițiu vreme de 20 de secunde, urmată de 10 secunde de pauză, apoi repetarea seriei până la scurgerea celor 4 minute. Crezi că e ușor? Încearcă! Te va arde și pe interior, și pe exterior.

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO: Home workout - episodul 8: Exerciții pentru mușchii picioarelor cu accesorii de fitness