Persoanele care vor dori să cumpere frișcă la spray vor trebui să prezinte un document de identitate valabil prin care să dovedească că au peste 21 de ani, la fel cum se întâmplă şi în cazul băuturilor alcoolice şi al tutunului. Se întâmplă în New York.

Motivul pentru care spray-urile cu frişcă nu mai pot fi cumpărate de tinerii sub 21 de ani

Frișca la spray nu va mai fi vândută în New York persoanelor sub 21 de ani, pentru a se evita consumarea acesteia pe post de drog.  Mai exact, adolescenții inhalează protoxidul de azot din recipient. Inhalarea de către tinerii dornici de aventură a gazului din recipientele de frişcă este o îndeletnicire foarte răspândită.

Protoxidul de azot este cunoscut şi sub denumirea de „gaz ilariant”. El nu este ilegal şi se foloseşte pentru a menţine consistenţa acestui produs de patiserie, dar poate fi extras separat şi oferă o senzaţie de euforie de scurtă durată.

Protoxidul de azot sau "funny gas" este un sedativ incolor și inodor. E folosit în domeniul medical, auto și în cel alimentar, la prepararea unor creme. Însă sub nicio formă nu trebuie inhalat fără supraveghere medicală.

Încetinirea timpului de reacție, transpirația excesivă și pierderile de memorie sunt doar câteva dintre efectele nocive. Folosit constant provoacă halucinații, duce la sufocare și chiar la infarct miocardic.

Legea a fost adoptată anul trecut, dar a intrat în vigoare abia săptămâna aceasta. Cine vinde aceste recipiente minorilor sub 21 de ani (vârsta minimă legală în SUA - n.r.) riscă o amendă de 250 de dolari, sau 500 de dolari dacă recidivează.

Foto Imago