Tulburarea poate afecta și femeile, dar mai rar. Hernia inghinală apare mai ales după ridicarea unei greutăți mari și/ sau depunerea unui efort intens. Care sunt simptomele și tratamentele și cum poți să o previi?

Cum apare hernia inghinală

În cazul bărbaților, zona inghinală este foarte fragilă. Acest lucru se întâmplă pentru că, din punct de vedere anatomic, în viața intrauterină, testiculele stau în cavitatea abdominală și coboară în scrot cu puțin timp înainte de naștere, formând canalul inghinal. În mod normal, comunicarea între cavitatea abdominală și regiunea inghinală se închide, dar sunt cazuri în care nu se întâmplă acest lucru. Astfel apare hernia congenitală la copil. În cazul adulților, această membrană de închidere se poate rupe și apare hernia inghinala dobândită.

În mod concret, o porțiune a intestinului poate intra în canalul inghinal, în urma unei rupturi musculare, și se formează o umflătură. Hernia poate fi dureroasă, mai ales în momentele în care se exercită presiune asupra zonei, de exemplu, atunci când persoana respectivă ridică obiecte grele.

Cum se diagnostichează hernia inghinală

O hernie mică poate fi diagnosticată întâmplător în timpul unui examen medical de rutină, la simpla palpare sau la o ecografie. Herniile inghinale nu sunt întotdeauna dureroase și unele pot să dispară și să reapară în anumite momente. Constipația cronică, tusea cronică și o greutate excesivă se mai numără printre posibilele cauze care fac o hernie dureroasă.

În majoritatea cazurilor, umflătura este simțită de pacient în peretele abdominal. Printre simptome se numără umflătura de o parte și de alta a osului pubian, o senzație de arsură sau durere la nivelul acestei umflături, o senzație de presiune sau slăbiciune în zona inghinală, însoțită eventual de tulburări digestive, umflarea scrotului în jurul testiculelor.

Hernia inghinală poate fi prinsă în peretele abdominal, iar această afecțiune poate fi însoțită de greață, vărsături, febră, tulburări ale bătăilor inimii și dureri bruște care se intensifică rapid. Dacă apar aceste simptome, pacientul ar trebui să ajungă de urgență la medic. 

Când se recurge la intervenție chirurgicală

O hernie inghinală mică, ce nu provoacă disconfort, nu necesită nicio intervenție, simpla monitorizare fiind suficientă. Eventual, medicul poate propune purtarea unei centuri elastice pentru hernie.

Există însă și hernii de mari dimensiuni. Acestea necesită o intervenție chirurgicală pentru a preveni posibilele complicații și a ameliora durerea. În acest sens, sunt două tipuri de operații, clasică și laparoscopică. Indiferent de tehnică, rata de recidivă este mai mică de 2%.

Iar dacă tu crezi că va trebui să trăiești cu disfuncție sexuală după o astfel de intervenție, trebuie să știi că aceasta poate fi experimentată temporar din cauza durerii și a spasmelor planșeului pelvian. Foarte rar, disfuncția sexuală se poate instala permanent după o astfel de operație.

După intervenția chirurgicală, se recomandă una sau două săptămâni de odihnă. Se evită efortul, inclusiv sportul, timp de o lună sau chiar mai mult, dacă este necesar. În ceea ce privește relațiile sexuale, acestea pot fi reluate imediat ce pacientul nu mai simte durere în zona respectivă.

Cum previi hernia inghinală

Dacă ești susceptibil sau ai dezvoltat deja o hernie, există câteva gesturi pe care trebuie să le adopți pentru a o preveni.

În primul rând, trebuie să fii atent să-ți menții greutatea în limite normale. Alege alimente bogate în fibre, pentru a stimula tranzitul intestinal, a preveni constipația și orice presiune care poate apărea în zona abdominală: leguminoase, cereale integrale, fructe, legume. Bea cel puțin 1,5 litri de apă zilnic, tot pentru a preveni constipația. 

Dacă este cazul, renunță la fumat, pentru că provoacă tuse, care exercită presiune asupra abdomenului. De asemenea, redu activitățile care implică ridicarea de obiecte grele. 

Întotdeauna este recomandat să consulți un specialist dacă suferi de hernie inghinală. Deși multe cazuri sunt asimptomatice sau necesită doar o monitorizare atentă, nu trebuie să fie subestimate complicațiile care pot apărea.

Sursa foto: Pexels