Numărul infecțiilor cu noul coronavirus crește de la o zi la alta în toate colțurile lumii, însă în acest timp muzicienii caută soluții pentru a putea susține în continuare concerte.

Mai multe trupe celebre precum  Rolling Stones sau Metallica au găsit o metodă inedită de a detecta coronavirusului. Pentru a se asigura că turneele lor nu se opresc din cauza posibilelor îmbolnăviri ale membrilor staff-ului şi-au mărit echipa cu câini care anunţă prezenţa coronavirusului.

Rolling Stones, Tool, The Black Keys, Eric Church şi Metallica au recrutat câini dresaţi special pentru a adulmeca virusul SARS-CoV-2.

Câinii pot detecta coronavirusul mai bine decât testele rapide

Câinii pot detecta coronavirusul mai bine decât testele rapide. Ei îi pot detecta pe cei pozitivi în proporţie de 97%, în timp ce la testele rapide, rata de succes este cam de 80%. Cei negativi au fost depistaţi în proporţie de 91%.

Cum funcționează "testul" la concerte

Caninii, cei mai mulţi din rase precum ciobănesc german, belgian malinois şi retriever labrador, sunt antrenaţi să se aşeze dacă detectează COVID-19, având liberul acces de a se plimba prin culise pentru a se asigura că membrii din staff nu răspândesc boala.

Câinii antrenați special

Este nevoie de aproximativ şase săptămâni de antrenament pentru ca patrupedele să înveţe să adulmece mâinile şi picioarele oamenilor şi să se aşeze dacă detectează virusul. Mai nou, din cauza noii tulpini Omicron, câinii au fost dresaţi să adulmece inclusiv măştile de protecţie.

Câinii detectori nu sunt încă un instrument de diagnostic aprobat de FDA, aşa că, dacă semnalează pe cineva ca fiind infectat, acea persoană trebuie să facă un test COVID-19 pentru a-l confirma. 

Cu toate acestea, unele cercetări indică faptul că aceştia pot fi mai sensibili la virus, identificând indivizii infectaţi chiar înainte ca aceştia să fi acumulat suficientă încărcătură virală pentru a se înscrie la un test.