Asta din partea campioanei CFR. Steaua a completat festinul din sezonul trecut european cu o câştigare a grupei în Europa League în detrimentul unei echipe din Bundesliga, o eliminare a campioanei Olandei, Ajax, şi o victorie în optimile Europa League împotriva formaţiei ce avea să câştige trofeul, Chelsea.
Un sezon european solid care, din păcate, n-a fost fundamentul pentru o ascensiune spectaculoasă în clasamentul continental, ci un moment de apogeu după care, inevitabil, a urmat căderea într-un sezon fără vreo victorie într-o grupă europeană pentru campioana Steaua sau vicecampioana Pandurii.
Inevitabilul vine de la vânzările de jucători. Care nici măcar n-au fost urmate de noi achiziţii pe măsură. Asta e, Liga 1 rămâne un campionat bananier în care ieşirile de jucători sunt mult mai substanţiale decât investiţiile în fotbalişti noi. Mourinho spune că putem opri căderea doar dacă stopăm vânzările, dar asta e uşor de spus pentru un tip care are ţeavă de petrol trasă acasă direct din Siberia.
Şi totuşi, anumite anomalii puteau fi evitate la Steaua şi Pandurii pentru a nu trăi campanii europene care, până la urmă, au părut frustrante. Cel puţin pentru fani dacă nu pentru cei care numără acum biştarii la gura şemineului. Sau, mă rog, la gura minei sau a închisorii…
Steaua a vândut doi jucători esenţiali pe 10 milioane şi a adus pe bani un fundaş fantomă de un milion şi un mijlocaş la fel de fantomatic de o jumătate de milion. Managerul general al Stelei a fost luat la rost de tribuna înfierbântată în privinţa dispariţiei milioanelor încasate pe Chiricheş şi Rusescu, dar, la cum este „arbitrată” Steaua în acest sezon al Ligii 1, parcă ar fi de intuit unde s-a scurs o parte din acel morman de bani. Vocea liderului rivalei Dinamo exprimă frustrarea venită din toată această situaţie scandaloasă: „noi căutăm să achiziţionăm jucători, Steaua caută arbitri”.
Pandurii a oferit o altă anomalie unică. După o jumătate de secol de existenţă, echipa ajunge pentru prima oară în cupele europene şi, fix în acel moment, sunt vânduţi toţi jucătorii tari ai echipei. Unic în analele fotbalului european. Sigur că, ulterior echipa s-a reinventat într-un mod decent pentru o calificare în grupele Europa League. Dar, până la urmă chiar şi preşedintele Condescu nu se poate abţine să nu murmure în microfoanele televiziunilor: „Dacă am fi avut echipa din sezonul trecut”…
Nu poţi să te superi pentru înfrângeri cu Chelsea sau Fiorentina, dar nici nu poţi ignora faptul că Cehia merge cu două echipe în primăvara Europa League, că Bulgaria câştigă o grupă de Europa League sau că echipa elveţiană pe care campioana ta o bătea în sezonul trecut în ambele manşe acum îţi rezistă în două meciuri şi-ţi arată cum să baţi tur-retur un gigant precum Chelsea. Un pic mai puţin aroganţă, un pic mai mulţi bani investiţi din teşchereau doldora cu euro încasaţi de prin Europa şi avem o şansă să nu mai fim liderii clasamentelor răsturnate de prin grupele europene.