Legendarul rugbyst neo-zeelandez Jonah Lomu, co-detinator al recordului de cele mai multe eseuri marcate in cadrul Campionatului Mondial de Rugby, a murit subit miercuri dimineata, cauzele decesului nefiind incc confirmate, scrie BBC. Lomu avea 40 de ani si s-a retras din activitate de 2 ori, fiind diagnosticat cu o boala rara a rinichilor ce l-a urmarit in cea mai mare parte a carierei.

Fostul component a nationalei "All Blacks" a murit subit in casa sa din Auckland, decesul fiind confirmat si de un medic al reprezentativei Noii Zeelande. Lomu se intorsese cu doar o seara inainte din Marea Britanie.

Lomu a fost diagnosticat in 1995 cu sindrom nefrotic, o boala rara si complexa a rinichilor. El si-a continuat cariera pana in 2002, dar s-a retras temporar din cauza agravarii conditiei sale. In 2005, dupa un transplant, a devenit, dar s-a retras definitiv in 2007.

Jonah Lomu este considerat a fi unul dintre cei mai mari rugbysti din istorie. Acesta a fost egalat la numarul de puncte marcate la Cupele Mondiale la care a participat chiar in acest an, de sudafricanul Bryan Habana.

Jonah Lomu a jucat de 63 de ori pentru Noua Zeelanda.

Omul-munte

Sportul mondial si-a pierdut astazi un erou. Considerat primul mare "star" al rugbyului, Jonah Lomu (1.96 metri si 120 de kilograme) a intrat in Hall of Fame-ul sportului cu balonul oval dupa ce a inscris 37 de eseuri pentru tara sa.

Inca de la 19 ani, de cand a debutat pentru Noua Zeelanda, Lomu a devenit unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati sportivi. Si nu doar din rugbyul international.

Lomu a fost cel mai tanar debutant al "All Blacks", jucand pentru prima data la 19 ani si 45 de zile.

Boala nu l-a facut sa dezarmeze

Jonah Lomu a debutat la o varsta frageda in nationala Noii Zeelande, dar tot la o varsta frageda a fost diagonistcat si cu o boala rara. Acesta a primit vestea din partea doctorilor atunci cand se afla in plina ascensiune si numele sau era rostit de toti fanii rugbyului din emisfera sudica.

O boala care presupune retentia de fluide, umflarea ochilor ori edeme ale mainilor si ale picioarelor, nefroza cu care a fost diagnosticat Lomu nu l-a oprit pe acesta sa joace.

Jonah Lomu a devenit unul dintre cei mai buni rugbysti, in ciuda faptului ca in fiecare zi putea suferi un atac ori putea muri din cauza unei insuficiente renale.

In 2003, conditia acestia s-a deteriorat tat de rau incat a ajuns sa fie supus dializei de doua, uneori chiar si de trei ori pe zi. Avertizat de doctori ca ar putea ramane imobilizat in scaun cu rotile, Lomu a fost nevoit sa se retraga, dar nu s-a putut opri definitiv.

Dupa ce a fost supus unui transplat, acesta a revenit: "Am avut zile in care nu mai puteam pasi, dar acum ma bucur ca pot reveni. Sa pot calca din nou pe iarba e cea mai mare bucurie pentru mine", spunea el.

Finalul

Operat, dar inca aflat intr-o situatie grea, Lomu a decis sa revina pe teren, in ciuda recomandarilor doctorilor, care i-au spus ca ar fi mai bine sa se orienteze catre o cariera in afara gazonului.

Acesta a revenit in aplauzele si uralele a milioane de fani si a aratat ca este un invingator. Totusi, data fiind conditia sa, Lomu a revenit in echipa nationala, insa nu a fost selectat si pentru Cupa Mondiala in 2007.

Acesta s-a retras din acest motiv, anuntand ca va mai juca doar in meciuri demonstrative ori caritabile.

Lomu spunea la acea vreme ca nu se asteapta sa traiasca mai mult de 55 de ani, dar ca vrea sa-si vada copii, pe Brayley (6 ani) si Dhyreylle (5 ani) crescand.