Cauzele care provoacă impotența sunt numeroase, începând de la cele organice, psihologice și până la un amestec între acestea.
Impotența anticipează în cele mai multe cazuri bolile cardiovasculare și este indiciul pentru multiple afecțiuni care necesită investigații medicale în detaliu.
Disfuncția erectilă: câte tipuri există?
Disfuncția erectilă poate apărea la orice vârstă, indiferent de stilul de viață sau de experiența sexuală. Însă, există diferențe între disfuncția erectilă apărută la bărbatul tânăr (disfuncția erectilă primară), față de cea apărută la vârste înaintate (disfuncția erectilă secundară).
Disfuncția erectilă psihogenă apare pe fondul stărilor constante de anxietate și stres. O dată cu înaintarea în vârstă, această afecțiune este generată de bolile organice, cardiovasculare, endocrine, urologice etc. Dacă nu este urmat tratamentul corespunzător în timp util, poate avea loc o asociere între mai multe forme ale disfuncției erectile, ducând la complicații dificil de tratat.
Cum se manifestă disfuncția erectilă?
Cel mai alarmant semnal care indică prezența disfuncției este timpul considerabil de așteptare a erecției. Alte simptome vizează: ejaculare întârziată, cantitate redusă de spermă, reacții slabe la stimularea sexuală, libidou scăzut.
Prezența a minim unuia dintre aceste simptome pe o perioadă de cel puțin trei luni, face necesar un control medical de specialitate.
Care sunt principalele cauze care conduc la disfuncția erectilă?
În majoritatea cazurilor, impotența este asociată cu afecțiuni comune precum: diabet, hipertensiune sau ateroscleroză. Cea mai frecventă cauză pentru apariția acestei maladii sunt bolile de inimă. Există o legătură dovedită între disfuncția erectilă și ateroscleroza ori hipertensiune.
Studiile afirmă că disfuncția erectilă semnalează existența bolilor cardiovasculare. Mai mult, în funcție de progresia acestei maladii, se poate aprecia cât de avansată este afecțiunea de la nivelul inimii. Specialiștii au demonstrat că la bărbații care au colesterolul peste 240 mg/ml, riscul de dezvoltare a maladiei este cu peste 60% mai mare decât la persoanele sănătoase.
Motivul pentru care disfuncțiile erectile și afecțiunile inimii sunt, am putea zice interdependente, se explică prin prezența factorilor comuni: diabet zaharat, depresie, anxietatea, vârsta, fumatul sau obezitatea.
Cum se tratează disfuncția erectilă?
Disfuncția erectilă și libidoul scăzut sunt două subiecte delicate, dar de importanță majoră pentru bărbați de orice vârstă. Performanțele sexuale cresc stima de sine și îmbunătățesc viața de cuplu. De aceea este bine să se acorde atenție regimului alimentar, stilului de viață și rutinei zilnice.
Atunci când aceste probleme totuși apar este indicat să se adopte un tratament al potenței, corespunzător pacientului. Un astfel de tratament poate implica atât medicamente prescrise de medic, cât și suplimente naturiste pentru creșterea libidoului.
Pentru reușita sigură a tratamentului este indicată adoptarea unui stil de viață cât mai natural, bazat pe consumul de fructe, legume, semințe, nuci și ingrediente naturale. Stresul este inamicul principal al organismului sănătos.
Un mediu toxic sau programul haotic de viață slăbesc funcțiile organismului în totalitate. În consecință, fă sport câteva ore pe săptămână și eventual, solicită ajutor psihologic în vederea gestionării corecte a situațiilor stresante.
Metodele de tratament ale maladiei sunt de ordin conservator, chirurgical sau prin psihoterapie. Soluția optimă în cazul problemelor de această natură este consultul medical pentru stabilirea diagnosticului. În cazul în care, în urma analizelor se constată că pacientul suferă de boli cronice, tratamentul le vizează pe acestea cu prioritate. Doar așa, simptomul disfuncție erectilă va dispărea odată cu problema principală.
Dacă problemele de erecție sunt de natură psihologică, se recomandă ședințe de consiliere psihologică (pentru eliminarea stresului, gestionarea emoțiilor cauzatoare de anxietate, deprinderea mecanismelor de coping pentru combaterea stresului etc.), precum și afrodiziace naturale pentru continuarea activității sexuale.
Poți să apelezi și la suplimente naturiste cu efect pozitiv asupra creșterii potenței și a libidoului. Suplimentele naturiste pe bază de ghimbir, ginseng, migdal, ardei iute, dar și ceaiul de scorțișoară și cuișoare, participă la stimularea libidoului, precum și la combaterea cauzelor psiho-emoționale care pot declanșa disfuncția erectilă.
În paralel, elimină anumite medicamente, obiceiul de a fuma, alcoolul și ține sub control cantitatea de zinc din organism. Acestea dăunează performanței sexuale, conducând în timp la consecințe mai grave care necesită tratament. Consumă alături de suplimente nutritive și surse naturale de proteine (ca de exemplu, bananele, smochinele, fructele de mare, usturoiul), care cresc rezistența sexuală.
Când apar probleme de erecție, un bărbat tânăr poate experimenta stări cu încărcătură emoțională majoră, care vor avea la rândul lor un impact negativ asupra libidoului. În vederea redobândirii vieții sexuale satisfăcătoare, se recomandă un consult cu un medic specialist, folosirea de afrodiziace, suplimente speciale, sau/și terapia de cuplu.