Atacurile cerebrale sunt exemplele cele mai potrivite în acest sens. Apare astfel întrebarea: Cum putem preveni un accident vascular cerebral? Pentru că, așa cum spuneam, sunt multe mituri legate de domeniul medical, fondate doar pe experiențele oamenilor și nu pe cercetări medicale pertinente, mai jos vor fi prezentate pe scurt câteva sfaturi pertinente, oferite de către specialiști, privind prevenirea AVC-ului.
Sfaturi pentru prevenirea accidentului vascular cerebral
Trebuie știut faptul că, indiferent de vârstă și istoric familial, un accident vascular cerebral nu este neapărat inevitabil. Desigur, odată întâmpinată această situație neplăcută, tratamentul de recuperare post AVC este absolut necesar. Însă, până la a se ajunge în acest stadiu, trebuie să știm cum să prevenim această condiție medicală.
Iată cum pot fi ținute sub control riscurile:
● Menținerea unei tensiuni arteriale în limitele normale
Nemonitorizată și neținută sub control, tensiunea arterială ridicată crește de până la patru ori riscul de accident vascular cerebral, atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților. Se recomandă menținerea acesteia sub 120 cu 80.
Cum se poate face acest lucru? Prin reducerea cantității de sare consumate, prin creșterea aportului de vitamine (prin consumul ridicat de fructe și legume), prin efectuarea zilnică a exercițiilor fizice de intensitate medie și prin renunțarea la fumat. Persoanele hipertensive sunt sfătuite să urmeze cu strictețe tratamentul medicamentos indicat de medic.
● Menținerea unei greutăți optime
Obezitatea, asociată cu diabetul, crește șansele apariției unui accident vascular. Astfel, medicii ne sfătuiesc să ne menținem indicele de masă corporală în jurul valorii de 25.
Cum ne menținem greutatea sub control? Prin reducerea alimentelor bogate în grăsimi, prin consumul unui număr zilnic de calorii calculat în funcție de indicele de masă corporală și prin menținerea unui stil de viață activ (mișcare în aer liber, mers pe jos, alergat, tenis și alte activități).
● Renunțarea la fumat și la alcool
Fumatul contribuie la îngroșarea sângelui și, deci, la eventualitatea formării cheagurilor de sânge, cauza principală a apariției unui AVC ischemic. Același efect îl are și alcoolul, astfel renunțarea sau consumarea cu moderație preîntâmpină apariția accidentelor vasculare cerebrale.
Cum putem renunța la fumat și la consumul de alcool? Pentru dependențe puternice se recomandă apelarea la tratamente de recuperare, iar pentru încercarea de renunțare, se recomandă folosirea adjuvantelor (plasturi și pastile cu nicotină) și a medicamentelor dedicate.
● Tratarea diabetului
Manifestat prin existența unei cantități mari de zahăr în sânge, diabetul deteriorează în timp vasele sangvine, făcând mai probabilă apariția cheagurilor, responsabile de apariția unui accident vascular cerebral ischemic.
Cum să ținem sub control diabetul? Prin monitorizarea permanentă a nivelului de zahăr din sânge, conform indicațiilor date de medicul specialist, prin urmarea cu strictețe a tratamentului impus de acesta și, nu în ultimul rând, prin menținerea unui stil de viață activ.
Cu toate aceste măsuri de precauție, un AVC nu poate fi preîntâmpinat în totalitate. Este important de știut faptul că, și în cazul în care acesta are loc, există tratamente de recuperare post AVC ce pot ajuta bolnavul să își recapete multe din abilitățile pierdute, uneori chiar pe toate. Desigur, cel mai important este ca, în momentul declanșării atacului, să se apeleze cât mai repede la ajutor!
Polaris Medical – cel mai mare spital privat de recuperare post AVC din România
Programul de recuperare medicală în urma unui accident vascular cerebral poate începe și în faza acută și/sau sub-acută a bolii, în momentul în care starea generală a pacientului permite. Intervenția precoce a medicilor specialiști, chiar în primele 24-48 de ore, este corelată cu gradul de recuperare.
În cadrul centrului de recuperare medicală Polaris Medical, tratamentul de reabilitare post accident vascular cerebral are ca principal obiectiv învățarea motorie, necesară pentru redobândirea funcțiilor pierdute în urma apariției leziunilor cerebrale. Principalele tehnici incluse în programul de recuperare sunt:
● exercițiile de kinetoterapie pasive (efectuate cu ajutorul terapeutului) și active (efectuate de către pacienți, fără ajutor);
● terapia logopedică, care presupune efectuarea, conform unui plan structurat, a unor exerciții de gimnastică fono-articulară;
● terapia ocupațională, care reprezintă, de fapt, o serie de tehnici de recuperare cu obiectiv de recâștigare a independenței și de reinserție socială.
Întreaga situație nu trebuie privită într-un mod pesimist. În funcție de modul în care fiecare organism răspunde la tratament și de perseverența și optimismul cu care se privește procesul, recuperarea poate fi parțială sau chiar totală.