Atât bărbații, cât și femeile, pot fi afectate de dezechilibre în ce privește cantitatea de insulină, steroizi, hormoni de creștere sau adrenalină. La femei pot apărea probleme legate de cantitatea de estrogen sau progesteron din sânge, pe când bărbații pot suferi de dereglări ale nivelurilor de testosteron sau prolactină.

Cauzele dereglărilor hormonale la bărbați

Dereglările hormonale pot apărea în cazul bărbaților la vârste diferite. O primă perioadă în care apar acestea este pubertatea, apoi ele se manifestă odată ce bărbații înaintează în vârstă. Un factor important pentru apariția dezechilibrului hormonal la bărbați îl reprezintă stresul. Alte cauze, mai grave pot fi cancerul de prostată sau hipogonadismul. 

Cum se manifestă dezechilibrul hormonal la bărbați

Cele mai frecvente simptome atunci când vine vorba de dereglări de testosteron sau prolactină sunt libido-ul scăzut, disfuncțiile erectile și scăderea cantității de spermă colectate la ejaculare. Disfuncțiile erectile, caracterizate prin dificultatea de a menține erecția pe parcursul actului sexual pot fi cauzate de un nivel ridicat al prolactinei și testosteronului, dar și de anumite dereglări ale hormonilor produși de glanda tiroidă. 

Dezechilibrul hormonal se poate manifesta și prin scăderea masei musculare, pilozitate corporală scăzută, apariția sânilor sau chiar a osteoporozei. Atunci când bărbații se confruntă cu ginecomastia (dezvoltarea sânilor), nivelul testosteronului este scăzut iar cel al estrogenului este mărit. În cazul în care bărbatul are un nivel crescut de prolactină și unul scăzut de testosteron, poate apărea chiar și lactația.

Tratamentul dezechilibrelor hormonale la bărbați

Netratat, dezechilibrul hormonal poate duce la infertilitate în cazul bărbaților, de aceea este important să îi acorzi o atenție deosebită încă de la apariția primelor simptome. Organismul se poate regla adesea pe cale naturală, cu ajutorul unor plante sau suplimente naturale. De exemplu, cu Maca se poate îmbunătăți echilibrul hormonal al bărbaților.

Administrarea extractului din rădăcină de Maca poate îmbunătăți funcția erectilă și crește libido-ul atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. De asemenea, ginsengul se recomandă atunci când bărbații se confruntă cu disfuncții erectile. Poți regăsi aceste extracte în suplimentele naturale de la Herbagetica.ro. 

Lipsa de testosteron se poate trata cu ajutorul unor medicamente sau plasturi cu testosteron care se aplică direct pe piele. Aceste tratamente trebuie făcute doar sub supravegherea medicului.

Medicii recomandă și câteva schimbări în stilul de viață, pentru a reduce stresul - unul dintre principalii factori declanșatori ai dezechilibrului hormonal. Printre schimbările pe care ar trebui să le faci se numără menținerea unei greutăți potrivite, adoptarea unei diete echilibrate, practicarea unui sport sau a exercițiilor fizice zilnice.

Chiar dacă dereglările hormonale sunt uzuale în anumite perioade ale vieții, atunci când simptomele persistă, este bine să vorbești cu un medic endocrinolog, pentru a afla cauza exactă a dezechilibrului. Cu tratamentul potrivit poți restabili echilibrul hormonal în organismul tău și te vei putea bucura din nou de viață fără griji.