Sforăitul are un impact semnificativ asupra calității somnului și a vieții, fiind frecvent întâlnit în rândul populației. Din acest motiv, ar fi important de aflat care sunt cele mai frecvente cauze care conduc la apariția sforăitului dar și care sunt metodele de tratament ce pot fi aplicate.
De ce apare sforăitul?
Sforăitul este cauzat de vibrația, din timpul respirației, a țesuturilor moi aflate la nivelul căilor respiratorii superioare. Factorul declanșator este relaxarea musculaturii căilor respiratorii superioare care apare în timpul somnului. Pe măsură ce musculatura se relaxează, tendința țesutului moale de a vibra crește, iar diametrul căilor respiratorii scade, aspec ce duce la creșterea presiunii aerului în căile respiratorii. Vibrația constantă a țesuturilor moi din căile respiratorii în timpul sforăitului predispune la traumatisme ce duc la blocarea treptată a acestora. Asocierea cu alți factori de risc importanți, precum vârsta înaintată sau obezitatea, favorizează instalarea sindromului de apnee în somn, patologie severă ce presupune oprirea respirației în timpul somnului.
Care sunt simptomele sforăitului?
Suplimentar zgomotului caracteristic sforăitului, pot apărea o serie de simptome care afectează, semnificativ, viața cotidiană a pacientului. Printre acestea se numără:
- Somnolența excesivă în timpul zilei;
- Durerea de cap la trezire;
- Lipsa senzației de odihnă la trezire;
- Trezirea în timpul nopții, însoțită de senzația de confuzie;
- Modificarea nivelului de atenție și concentrare;
- Probleme de memorie;
- Pauze în respirație, în timpul somnului.
Cum se evaluează sforăitul?
Prezența simptomelor enumerate mai sus impune efectuarea unui consult medical. Medicul va evalua istoricul medical al pacientului, concentrându-se, în special, pe prezența anumitor afecțiuni precum supraponderabilitate sau obezitate, rinită alergică, obstrucție nazală sau tabagism cronic.
Evaluarea istoricul somnului se realizează prin chestionare privitoare la simptomele resimțite și la impactul pe care acestea îl au asupra somnului pacientului și al partenerului.
Examenul fizic presupune inspectarea vizuală a nazofaringelui, orofaringelui și a laringelui, prin faringoscopie și laringoscopie. În funcție de severitatea simptomelor și de prezența comorbidităților cardiovasculare, pot fi necesare investigații suplimentare precum poligrafia ventilatorie pentru identificarea și evaluarea sindromului de apnee în somn.
Care sunt opțiunile terapeutice?
De cele mai multe ori, sforăitul necomplicat nu necesită tratament decât dacă pacientul îl solicită în mod special. Nu există dovezi care să arate că inițierea precoce a tratamentului ar putea preveni agravarea stării pacientului de la un simplu suferind de sforăit la unul de apnee în somn. Totuși, există o serie de măsuri ce pot fi luate pentru a minimiza impactul sforăitului asupra calității vieții pacientului.
Păstrarea unei greutăți corporale normale
Greutate corporală crescută este un factor de risc pentru sforăit, iar normalizarea acesteia este asociată cu reducerea sforăitului. Scăderea ponderală este recomandată tuturor pacienților cu un indice de masă corporală (calculat ca greutatea în kilograme împărțită la pătratul înălțimii în metri) mai mare de 25 kg/m2.
Menținerea unei igiene a somnului
Se recomandă a se evita administrarea somniferelor, dar și consumul de băuturi alcoolice și produse cu nicotină în cursul serii. De asemenea, este importantă respectarea ciclului somn-trezire și a unui interval regulat de somn în fiecare noapte.
Ventilația nocturnă
Ventilația prin presiune pozitivă continuă în căile aeriene (CPAP) este utilizată în tratamentul sindromului de apnee în somn și conduce la reducerea sforăitului, însă, nu este indicată în cazul pacienților care doar sforăie.
Tratamentul chirurgical
Procedurile minim invazive efectuate prin radiofrecvență sau laser se axează pe rezecția excesului de țesutul moale al palatului și reducerea, în acest fel, a vibrațiilor de la acest nivel. Tehnicile chirurgicale nu sunt recomandate de rutină, însă pot fi luate în considerare la anumiți pacienți.
În concluzie, sforăitul este o tulburare de somn frecvent întâlnită în rândul populației. Poate fi inofensiv sau poate ascunde o patologie mai serioasă, consultul medical fiind necesar pentru a stabili severitatea sa, dar și cele mai potrivite soluții pentru sforăit.