Totuşi, pe măsură ce antrenamentele la domiciliu devin tot mai frecvente, dat fiind că sălile încă nu s-au deschis, devine și mai important să iei măsurile de siguranță adecvate pentru a evita accidentările şi pentru a profita din plin de beneficiile sportului.

Pentru a evita eventualele consecinţe nefaste asupra stării tale de sănătate, iată şapte greşeli de care ar trebui să te fereşti în timpul antrenamentelor de acasă.

Nu-ţi faci încălzirea

Deşi probabil ai auzit asta şi de la alţi prieteni pasionaţi de sport şi de la antrenorul de la sală, uneori treci prea uşor peste sau renunţi cu totul la încălzire. Uneori din lipsa timpului sau din considerente care ţin de frecvenţa cu care practici anumite tipuri de antrenament, nu mai consideri că este necesar să-ţi faci încălzirea şi întinderile. Totuşi, specialiştii avertizează că fără o încălzire adecvată a muşchilor, pericolul accidentărilor poate creşte considerabil. Deşi nu îţi garantează că a doua zi nu vor apărea diferite dureri musculare, circa zece minute de întinderi vor atenua aceste neplăceri, care altfel îţi vor prelungi semnificativ timpul de recuperare. Întinderile din timpul încălzirii accelerează de fapt viteza cu care corpul tău repară mușchii după un antrenament, şi de aceea este important să nu sari niciodată peste această etapă.

Nu ai grijă ce mănânci

Indiferent că faci sport pentru că vrei să scapi de câteva kilograme în plus sau pentru că vrei să te bucuri de beneficiile pe care activitatea fizică le are asupra sănătăţii tale, este important să ai grijă ce mănânci. După un efort intens, organismul are nevoie de nutrienți de bună calitate pentru a repara mușchii și pentru a-şi reface depozitele de energie. De aceea, o gustare sau chiar o masă bogată în proteine este indicată, mai ales după un antrenament intens. Printre alimentele recomandate după un astfel de antrenament se numără : humusul, avocado, ouăle (omletă fără ulei sau ouă fierte), somonul, untul de arahide, pieptul de pui, dar şi fructe precum ananasul sau merele. Aşadar, nu uita că alimentaţia corectă este la fel de importantă ca antrenamentele de zi cu zi.

Întârzii până să te schimbi de hainele de antrenament

Optim este să îţi schimbi hainele de sport imediat după ce ţi-ai încheiat antrenamentul. Din cauza fibrelor sintetice ale echipamentelor sportive şi a transpiraţiei poţi să te alegi cu episoade acneice pe spate sau pe piept. Sari în duş imediat după antrenament!

Îţi suprasoliciţi organismul

Cunoaşterea de sine este esenţială chiar şi atunci când vine vorba de sport. E bine să ştii care îţi sunt limitele şi să nu îţi impui obiective nerealiste. Antrenamentele prea dure pot avea un impact negativ asupra articulațiilor, iar ceea ce este numit „antrenament cronic” pentru evenimente care testează anduranța participanţilor, cum sunt triatloanele sau ultramaratoanele, poate provoca chiar dilatarea camerelor inimii. De asemenea, executarea corectă a exerciţiilor, chiar şi cele pe care le consideri simple, este esenţială pentru sănătatea ta. De exemplu, banalele genuflexiuni, făcute incorect, pot cauza accidentări serioase cum ar fi ruptura de menisc. Fii întotdeauna atent la semnalele pe care ţi le transmite corpul şi opreşte orice antrenament dacă durerile se intensifică sau devin frecvente.

Nu bei suficientă apă

A face mişcare înseamnă transpirație, ceea ce înseamnă deshidratare. Deshidratarea vine cu un cost imens, de care poate nu eşti întotdeauna conştient. Stările de oboseală, crampele musculare și schimbările de dispoziție sunt simptome care pot fi cauzate de faptul că nu bei suficientă apă, mai ales în zilele în care faci sport. După cum ştii, este important să bei cel puţin doi litri de lichide în fiecare zi, dar când ai în program şi activităţi fizice intense trebuie să bei şi mai multă apă. 

Faci doar cardio

Exerciţiile cardio oferă multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli cronice, precum cele de inimă sau diabetul, prin reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului şi a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, antrenamentele cardio ard un număr impresionant de calorii, ceea ce ajută la menținerea unui nivel scăzut de grăsime corporală. Cu toate acestea, limitarea doar la exerciții cardio fără un antrenament de forță te poate împiedica să ajungi la forma fizică optimă pe care ţi-o doreşti. Deși nu este rău să faci doar cardio, nu este ideal, spun specialiştii. Antrenamentul de forță îl completează pe cel cardio și duce la creşterea ratei metabolice, astfel încât mai multe calorii să fie arse pe parcursul zilei, precum și la o mai bună definire a mușchilor.

Asculţi muzică prea tare

Muzica ajută foarte mult în timpul unui antrenament. Uneori îţi impune ritmul, alteori pur şi simplu te ajută să termini o cursă sau un antrenament dificil. Totuşi, trebuie să fii atent la volum. Uneori, în timpul antrenamentelor avem tendinţa de a da muzica mai tare decât este necesar. Această expunere repetată şi frecventă la sunete puternice sau la tonalităţi mai mari de 90 de decibeli poate duce la o diminuare trecătoare sau chiar definitivă a auzului. În cazurile grave, se poate ajunge chiar la pierderea auzului. 

Aşadar, pentru a te bucura pe deplin de beneficiile antrenamentelor tale, chiar şi acasă, încearcă să eviţi aceste greşeli care îţi pot pune în pericol sănătatea. 

Sursa foto: Unsplash.com