Potrivit jurnaliștilor din India, schimbările climatice sunt resimțite din plin de cel puțin șase orașe din lume, care ar putea dispărea sub ape până în anul 2030! Iar în cel mai recent raport al său, ONG-ul internațional Climate Central vorbește despre zonele care vor dispărea în următorii 20 de ani, din cauza creșterii nivelului mării.

Iată mai jos cele șase orașe care sunt pe cale de dispariție, potrivit Climate Central și The Times of India:

Amsterdam

Unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa ar fi în pericol, sursele citate afirmând că ar putea fi inundat cel puțin parțial până în anul 2030. Pe lângă Amsterdam, tot din Ținutul Țărilor de Jos, în pericol ar mai fi și Haga și Rotterdam, însă ele nu se regăsesc încă pe lista orașelor în pericol iminent.

Veneția

Nu doar o dată s-a vorbit în ultimii ani că orașul italian Veneția ar putea să dispară de pe hartă din cauza inundațiilor. Din păcate, orașul se scufundă cu doi milimetri în fiecare an, potrivit studiilor.

New Orleans

Orașul New Orleans, din Louisiana (SUA) are un sistem de diguri care îl protejează de inundații, însă experții sunt de părere că acestea ar trebui înmulțite și îmbunătățite dacă se dorește ca orașul să nu dispară în următorii 20 de ani.

Basra

Inclusiv în Irak există un oraș care ar putea fi înghițit de ape: Basra, care se află de-a lungul fluviului Șatt al-Arab. Până în 2030, orașul-port ar putea fi inundat parțial sau chiar scufundat complet.

Ho Chi Minh

Cel mai mare oraș din Vietnam, aflat în apropierea Deltei Mekongului, ar putea să rămână nelocuit, chiar dacă nu va fi inundat complet. Asta s-ar putea întâmpla cel târziu peste 20 de ani, din cauza locației și a climei din zonă.

Kolkata

Capitala provinciei federale Bengalul de Vest din India se află și ea în pericol, sursele citate afirmând că până în 2030 ar putea exista în zonă unele inundații extreme, care vor scufunda orașul.

foto: Shutterstock