Iată care sunt pașii.

Învață să cazi ca un sportiv de performanță

Ești obișnuit să-ți iei măsuri de precauție tot timpul, atunci când vine vorba despre bunurile tale personale. Încui ușa la casă, ai alarmă la mașină, folie de sticlă și husă de calitate pentru ultimul model de telefon achiziționat, dar de multe ori uiți că cel mai important ești tu și felul în care ai grijă de propria integritate fizică.

Poate ai văzut ultima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă și accidentele suferite de schiori, la viteze foarte mari. Cum reușesc acei atleți să plece acasă pe propriile picioare? Știu cum să cadă, iar acest lucru se deprinde prin antrenament. Ai auzit poate și de procedeul școlii căderii de la judo sau de la cursurile de karate pe care le făceai când erai mic. Cu siguranță nu-ți mai amintești despre ce era vorba, așa că trebuie să-ți împrospătezi memoria.

Cele mai importante reguli de urmat:

  • Stai cât mai aplecat – ghemuiește-te atunci când simți că îți pierzi echilibrul, apleacă-te și vei reduce astfel distanța de la care vei pica. Această mișcare te va ajuta să te rostogolești și să te protejezi.
  • Îndoaie brațele și genunchii – mișcarea va avea același efect ca și aplecarea, va reduce distanța de cădere și îți va proteja articulațiile.
  • Cazi pe mușchii mari – dacă vii pe spate, încearcă să aterizezi în fund sau pe coapse. Nu pune mâinile în pământ, încearcă să te rostogolești și să iei căzătura cu părțile moi ale corpului pentru a atenua șocul.
  • Protejează-ți capul – dacă vei cădea în față, întoarce capul într-o parte și rostogolește-te în aceeași direcție. Vei evita astfel posibilele lovituri la față.

Învață tehnica Parkour Ukemi

Această secțiune este pentru cei mai aventuroși dintre voi, dar tehnicile pot fi adaptate pentru oricine. Parkourul a început ca o disciplină militară în Franța și presupune parcurgerea în viteză a unui traseu cu multe obstacole care implică alergare, cățărare, sărituri și echilibru. Pentru a putea face acest sport, trebuie să știi și cum să cazi în siguranță. Una dintre tehnici se numește Parkour Ukemi, termen provenit din japoneză, care s-ar traduce prin sintagma primește prin corp. Îi ajută pe cei care practică Parkour-ul să prevină accidentările la gât, coloană, umeri și încheieturi și te poate ajuta și pe tine. Iată în ce constă această tehnică.

Principiile de bază:

  • Relaxează-te - știu că îți poate părea imposibil să faci asta atunci când cazi, dar dacă stai încordat, șansele să te lovești cresc. Bagă bărbia în piept și uită-te în zona stomacului.
  • Cazi pe o parte – este același principiu ca și la accidentele de mașină. Impactul frontal este cel mai puternic și periculos. Încearcă să te răsucești în timpul căderii și vii pe o parte, poziționându-ți mâinile în aceeași direcție.
  • Ține palmele întinse perfect – încearcă să unești degetele mari și arătătoarele de la mâini într-un triunghi. În acest fel le vei poziționa perfect pentru a-ți proteja încheieturile. Îndoaie coatele pentru a absorbi puterea impactului.
  • Adu-ți umărul în interior – indiferent pe care dintre părți ai cădea, trebuie să îți îndoi umărul spre interior, pentru a atenua impactul și a evita fracturile.
  • Rostogolește-te în diagonală – nu îți răsuci doar gâtul în momentul căderii, pentru că riști să îți deplasezi vertebrele. Îndoaie umărul spre interior și rostogolește-te în diagonală cu tot corpul.
  • Exersează – antrenamentul este cheia succesului în orice sport, chiar și în cel al căzăturilor. Așa că trebuie să exersezi câteva căzături controlate, pe ambele părți, pentru a fi pregătit pentru cele neprevăzute.

De regulă, nu există prea mult timp de gândire atunci când cazi, dar dacă îți amintești măcar câteva dintre sfaturile din articol, vei evita accidentările grave. Cel mai probabil, vei stârni în continuare hohotele de râs ale celor care te vor vedea cum cazi, dar cel puțin nu îți vei rupe nimic.

Sursa foto: pexels.com