După două luni petrecute între patru pereți, cu parcuri închise, poliție la fiecare pas și temperaturi ridicate, e firesc să te gândeșți că se poate și altfel, mai ales dacă ți-ai petrecut vacanțele de vară la bunici, la sat și acum te încearcă nostalgia. Nu e necesar să te „întorci la obârșie” sau să practici „downshifting-ul”, definite ca o reconsiderare a propriei existențe și ca o migrație definitivă de la oraș la sat.
Poți să alegi simplitatea și să renunți la mediul urban în favoarea celui rural, la ieșirile în cluburi pentru întâlnirile cu prietenii în natură, la iarbă verde, doar în weekend. De aceea, poți începe să vezi terenuri sau case de vânzare la maximum 100-200 de kilometri de oraș, astfel încât în fiecare vineri seară să te urci în mașină și să te duci la casa ta din mijlocul naturii, pentru a-ți petrece weekendul acolo.
Dacă vrei să fii „sătean” de final de săptămână, iată câteva schimbări numai bune de inițiat la fața locului:
Liniște și siguranță
Mai ales dacă nu e vorba doar de un teren, ci și de o casă locuibilă, fie ea și mai modestă, încă de la început trebuie să investești în siguranță. Astfel, e indicat să montezi câteva camere supraveghere exterior. Nu doar pentru că îți vor crea sentimentul de siguranță, ci și pentru că te vor ajuta să monitorizezi totul de la distanță atunci când revii, în timpul săptămânii, în apartamentul de la oraș. Desigur, nu e ca și cum ai pune la îndoială onestitatea unor oameni simpli, ci doar te asiguri că nu vei deveni ținta unora cu intenții mai puțin nobile, din exterior. Chiar dacă locuința nu este, poate, una tentantă inițial, în timp, vei cumpăra tot mai multe lucruri de valoare, inclusiv materiale de construcții și, de aceea, este esențial să nu stai cu grija că cineva ți-ar putea descompleta stivele de țiglă de lindab, bolțarii sau scândura pentru gard.
Muncă și relaxare
La țară, cel mai probabil vei dispune și de teren, pe care ar fi păcat să nu îl valorifici, chiar că este vorba despre o suprafață mai mică. Dacă îți propui să ajungi în fiecare weekend la căsuța ta de la sat, ai putea chiar să te încumeți să-ți construiești un solar, mai ales dacă ești adeptul unui mod sănătos de viață. Dacă îți plac florile, poți planta câteva straturi, mai ales dacă ești adeptul ergoterapiei, adică al unei forme de terapii ocupaționale, cum ar fi activitatea de grădinărit. Ba, mai mult, dacă ai în jurul casei multă verdeață, un gard viu umbros, copaci, poți chiar să amenajezi o terasă sau măcar o pergolă, unde să te retragi cu prietenii veniți în vizită.
Confort și standarde
Dacă locuința e locuibilă, dar condițiile nu sunt extraordinare, nu are rost să te complaci în această situație. Poți, în schimb, să încerci să „împrumuți” standardele de la oraș cu care ești obișnuit. Dacă nu ai o baie, e timpul să construiești una; dacă pereții sunt crăpați, poți să îți propui să zugrăvești interiorul așa cum vrei sau să folosești un tapet în culori vii, pereți de contrast și modele îndrăznețe. Dacă în casă există un mobilier vechi, nu te grăbi să îl arunci la gunoi, mai ales dacă ești adeptul stilului vintage. Există foarte multe ateliere în care astfel de mobilă poate fi recondiționată, păstrând totodată patina timpului.
Dacă vrei să îți cumperi o casă la țară, nu e o decizie deloc deplasată, mai ales dacă va fi doar o destinație de weekend, un loc în care să ajungi ori de câte ori ai timp și în care să te regăsești în liniște și să te conectezi cu natura.
Sursă foto: pexels.com