Temperaturile ridicate care se înregistrează în ţările europene în lunile de vară favorizează înmulţirea ţânţarilor pe continent. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor avertizează că riscul de boli transmise de ţânţari este în creştere pe continent.
Riscul de boli transmise de ţânţari este în creştere
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că ţânţarii din specia Aedes, care transmit boli virale precum febra Dengue, Zika sau febra Chikunguna, au o prezenţă tot mai frecventă în Europa.
Europa a înregistrat în 2022 aproape la fel de multe cazuri de infectare locală cu febră dengue ca în ultimii 11 ani. Agenţia sanitară a avertizat asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi virusul West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.
Pericolul reprezentat de bolile transmise de ţânţari
Specia de ţânţari Aedes albopictus, care răspândeşte chikungunya şi dengue, înaintează către nordul şi vestul Europei. Aedes aegypti, care răspândeşte boli precum dengue, febra galbenă şi chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut şi ar putea înainta în continuare.
Febra dengue
Ratele cazurilor de febră dengue sunt în creştere la nivel mondial. În general, dengue provoacă febră şi dureri musculare, dar poate avea simptome mai severe şi uneori poate fi fatală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat miercuri asupra potenţialei creşteri a infecţiilor din cauza fenomenului meteorologic El Nino, care afectează modelele climatice la nivel mondial.
Măsuri de prevenție
Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise prin ţanţari se recomandă populaţiei:
- Evitarea expunerii la înțepaturi de țânțar între apusul de soare și zorii zilei când țânțarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și sosete în aceasta perioada.
- Utilizarea de substanțe repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului.
- Evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre.
- Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.
- Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide
- Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucreză noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.
- Eliminarea apei stagnate prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer.
Foto Imago