Primarul Capitalei Sorin Oprescu a anuntat ca incepand de luni va fi functionala parcarea de langa Arena Nationala, capacitatea acesteia fiind de 1.250 de locuri, prima din Romania care detine terenuri de sport pe acoperis.

"Parcarea este gata, va fi functionala de luni atat pentru evenimente, cat si pentru perioadele dintre evenimentele organizate pe stadion", a declarat, vineri, primarul Sorin Oprescu.

Ioan Mihailescu, reprezentantul firmei Unicon, a spus ca sistemul folosit la constructie este o premiera, fiind vorba de un sistem "post-comprimat la plansee", care permite ca o placa de beton sa aiba grosimea de 20 de centimetri, in loc de 34 de centimetri, cat au in mod normal, dar sa asigure aceeasi rezistenta.

Costul unui loc de parcare in afara evenimentelor va fi cel aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pentru parcarile din Capitala.

In cazul celor care doresc sa inchirieze lunar, printr-un abonament, locuri de parcare, va fi elaborat un proiect, tariful urmand sa fie stabilit ulterior.

Parcarea de langa Arena Nationala are o capacitate de 1.250 de locuri, parter si trei etaje, iar pe terasa parcarii sunt amplasate doua terenuri multifunctionale pentru tenis sau baschet si un teren de fotbal.

Suprafata parcarii este de 7.500 de metri patrati pentru toate etajele.

Parcarea este dotata cu patru lifturi, camere de supraveghere si senzori de lumina.

Pentru evenimentele organizate pe Arena Nationala, accesul pentru parcarea masinilor va fi facut pe baza biletelor destinate evenimentelor.

Primarul Capitalei a spus ca se doreste elaborarea unui proiect prin care locurile de parcare sa poata fi inchiriate si de cetatenii care locuiesc in zona, atunci cand pe arena nu sunt evenimente.

Oprescu a precizat ca, cel mai probabil, cetatenii care vor inchiria locuri de parcare vor avea la dispozitie un calendar al evenimentelor si vor elibera parcarea pentru fiecare eveniment.

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, terenurile de sport vor fi folosite atunci cand sunt evenimente sportive, pentru antrenamente, in afara evenimentelor organizate pe Arena Nationala fiind destinate publicului.

Terenul de fotbal are un gazon sintetic format din trei straturi, de drenaj, de nisip si de granule ecologice, fiind achizitionat de la firma furnizoare de echipamente pentru Jocurile Olimpice.

De asemenea, fiind amplasate pe terasa parcarii, terenurile sunt dotate cu garduri de protectie, au vestiare si dusuri, dar si instalatie nocturna, pentru a putea fi folosite si in timpul noptii.

Primarul Capitalei a precizat ca parcarea a costat aproximativ 35 de milioane de lei fara TVA. Lucrarea a fost executata de grupul de firme SC Bauunternehmung Granit GMBH & Unicon SA & SC Procema Engeneering SRL.