Conditionarea, marea problema a sportivilor de mare performanta.Trebuie sa intelegeti ca nu exista sport de inalta performanta fara un fizic care sa permita sustinerea unui efort specific la nivel inalt pe TOATA durata competitiei. Practic nu ai voie sa obosesti! Nu exista sa obosesti daca vrei sa fii campion european, mondial sau universal. Sau ce fel de campion vrei tu sa fii.

Pregatirea fizica este la fel de importanta ca toate celelalte dar este cea mai desconsiderata dintre toate. Un alt lucru ce trebuie inteles este ca pregatirea fizica nu inseamna flotari, abdomene si geno. Inseamna pregatire personalizata pentru fiecare sportiv, sub indrumarea unui antrenor care se ocupa DOAR de pregatire fizica.

Sa va zic si de ce. Daca suntem 5 sportivi si trebuie sa facem 100 de flotari, fiecare le face in felul lui. Poate pentru mine sunt putine, pentru sportivul de langa mine sunt multe si asa mai departe. Eu fac intensitate, el face volum.

Pe langa pregatirea fizica, mai trebuie sa tinem cont de doua lucruri. Recuperarea post-efort/odihna si nutritia. Toate cele 3 formeaza o medie aritmetica egala cu pregatirea fizica. La nutritie, evident, intra si suplimentele, nu doar mesele zilnice.

Deci: Antrenament + Nutritie + Odihna = Pregatire fizica.

CONCLUZIA: La capitolul conditionare nu sunt multe de spus. Trebuie facuta de un antrenor specialist si trebuie individualizata, in functie de parametrii fiecarui sportiv, parametri ce trebuie sa creasca in timp si sa fie la nivel maxim in perioada competitiei.

SFATUL ANTRENORULUI: Apelati la pregatire fizica de specialitate, facuta individual de un antrenor profesionist. Nu exista antrenor care sa se priceapa la toate.