Specialiştii recomandă peştele şi fructele de mare cu regularitate, fiindcă aduc organismului substanţe nutritive pe care niciun alt aliment nu le poate oferi. Există totuși risc de intoxicații periculoase dacă consumăm anumite specii de pește care pot conține substanțe otrăvitoare .
Este imposibil de observat dacă peștii sunt infectați după aspectul exterior, gust sau miros. De asemenea, nu putem distruge toxinele, nici măcar prin gătit, marinare sau congelare.
Medicii atrag atenția că în anumite perioade ale anului, mai multe specii de peşte şi crustacee pot conţine biotoxine otrăvitoare, persistente inclusiv după gătire.
Peştii cu aceste toxine nu arată rău, nu miros urât şi nici au un gust schimbat. În unele situaţii, gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug aceste toxine şi prin urmare, otrăvirea este inevitabilă.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" Iaşi, dr. Florin Roşu spune că trebuie să fim atenți și la conservele de peşte pe care le consumăm, deoarece există riscul unor toxiinfecţii.
Speciile de pește ce pot conține substanțe otrăvitoare
"Acest fapt este întâlnit mai ales la peştii din regiunile tropicală şi subtropicală. Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii. Această paralizie a musculaturii începe să coboare, pacientul prezintă disfagie, greutate la înghiţire, până ce acest reflex este cu totul abolit, adică dispare, iar dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator, pentru că paralizia va afecta şi muşchii respiratori.
În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. (...) Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm", a precizat dr. Florin Roşu.
Intoxicația cu toxină botulinică: simptome
El a avertizat cu privire la riscurile apariţiei deshidratărilor puternice, menţionând că mai ales în cazul bătrânilor şi al copiilor, acest lucru influenţează negativ starea de sănătate, putând duce şi la deces.
Persoanele care suspectează apariţia unor toxiinfecţii alimentare trebuie să se prezinte de urgenţă la spital şi să le spună medicilor ce alimente au consumat, astfel încât tratamentul să fie iniţiat precoce şi să se prevină internarea în Terapie Intensivă.
Foto Imago