Deși nu există reguli prestabilite pentru amenajarea unei încăperi, există cu siguranță linii directoare care te pot ajuta să decorezi un spațiu mai ușor și pe care le poți urma pentru a realiza un decor armonios.

Podeaua, pereții, elementele textile, elementele de decor. Sunt multe aspecte ce trebuie luate în considerare atunci când amenajezi o încăpere. Împărțirea spațiului în zone prin intermediul culorilor joacă un rol la fel de important precum selecția și amestecul anumitor materiale și suprafețe. Să nu uităm, bineînțeles, nici de alegerea surselor de lumină. 

De la alegerea mobilierului, a obiectelor de decor și până la alegerea surselor de iluminat și a culorilor, există considerente-cheie pe care ar trebui să le ai în vedere pentru ca spațiul pe care ți-ai propus să îl decorezi să funcționeze ca un proiect de design practic și captivant. 

În continuare, îți vom prezenta cinci sfaturi pe care profesioniștii le consideră linii directoare ale designului interior, după care te poți ghida atunci când amenajezi o încăpere, pentru a realiza un design coerent și a oferi o notă personală spațiului.

1. Planificarea este cheia

Atunci când proiectezi un spațiu, este esențial să te concentrezi asupra volumului, luminii și adâncimii. Deși aceste elemente pot părea abstracte și dificil de organizat, ele pot face o mare diferență atunci când alegi elementele ce se vor regăsi în încăpere. Cu volumul te poți juca prin alegerea unor ferestre și uși supradimensionate, iar profunzimea poate fi obținută cu ajutorul pieselor de mobilier potrivite. 

De exemplu, o canapea mică și joasă poate atrage atenția asupra unei ferestre de dimensiuni mari și asupra luminii naturale. Iluminarea unui spațiu depinde foarte mult și de alegerea pieselor de mobilier. Culorile deschise, cum ar fi sticla, cromul și marmura, pot crea accente de lumină în încăpere.

În primul rând, găsește conceptul potrivit pentru fiecare cameră pe care dorești să o mobilezi și combină-l cu preferințele personale. Camerele înguste trebuie mobilate diferit față de cele spațioase. Ai putea chiar să alegi o temă pentru a determina designul camerei: stilul tropical, rustic, aspect industrial sau minimalist? 

În orice caz, ar trebui să stabilești o schemă de culori care să includă două-trei nuanțe de bază. Acestea se vor regăsi, în mod ideal, pe suprafețele mari ale camerei: pardoseală, pereți, pat, canapea sau covor.

De asemenea, poți stabili în prealabil o gamă de materiale pe care dorești să le folosești și să le combini, astfel încât să fie plăcute ochiului: de exemplu, un amestec interesant de lemn masiv, ardezie și textile în culori atemporale.

Dacă simți că nu ai suficientă inspirație, poți găsi idei în acest sens în magazinele de mobilă, în cataloage și reviste. Pe lângă acestea, poți apela și la aplicațiile de planificare și amenajare a spațiului în ceea ce privește proiectarea camerelor.

2. Podeaua în centrul atenției: ce trebuie să știi

Înainte de a-ți mobila spațiul de locuit, acordă atenție pardoselii: gresie de interior, mochetă, plută, parchet din lemn sau laminat? Culoarea și structura podelei pot fi un element decisiv pentru efectul general și ambianța camerei. 

Covoarele tind să fie folosite în principal în zonele de locuit și de dormit, deoarece sunt concepute pentru a atenua zgomotul și pentru a marca o zonă liniștită și confortabilă. Pe de altă parte, pardoselile dure, cum ar fi parchetul și gresia de interior, sunt mai potrivite pentru spațiile active, cum ar fi bucătăria, baia și biroul.

În ce privește alegerea pardoselii, ai la dispoziție numeroase opțiuni. În primul rând, ar trebui să decizi ce textură dorești să montezi în încăpere, iar apoi să alegi dintre variantele disponibile. Dacă ai posibilitatea de a-ți amenaja bucătăria, baia sau întreaga sufragerie cu pardoseala dorită, informează-te bine cu privire la avantajele și dezavantajele fiecărei pardoseli în parte. 

Trendul actual este de a utiliza gresie de interior și în living, ceea ce conferă încăperii o notă modernă, foarte elegantă. Dacă optezi pentru un ton închis, vei pune în valoare lemnul natural și mobilierul de culoare deschisă, în timp ce pardoselile în culori deschise în tonuri de bej sau nisipiu sunt o bază perfectă pentru un design interior modern și atemporal. 

O tendință specială este reprezentată de pardoselile din lemn cu aspect de țiglă, ca alternativă la clasicul parchet. Acestea îți permit să creezi modele geometrice moderne pe podea și, în același timp, să beneficiezi de proprietățile și aspectul elegant al lemnului. În baie, plăcile alungite de gresie devin din ce în ce mai populare, înlocuind în ultimii ani plăcile ceramice pătrate. În același timp, albul nu mai domină în băile moderne, podelele întunecate oferă un fundal frumos pentru obiecte sanitare și pentru mobilier.

3. Amestecă texturile

Dacă ți se pare că încăperii îi lipsește ceva, deși ai făcut tot posibilul să asortezi cromatic elementele, atunci aruncă o privire de ansamblu asupra încăperii și încearcă să observi dacă există și o armonie a texturilor. 

Textura în designul interior este un aspect extrem de important. Crearea texturii nu se referă doar la modul în care se simt decorurile și mobilierul, ci și la „textura vizuală”, prin care înțelegem modul în care utilizarea diferitelor materiale poate adăuga interes și da viață unei încăperi.

Cu alte cuvinte, fără textură, un spațiu va fi plat. De aceea, este esențial să privești camera în ansamblu și să proiectezi o zonă cu materiale mixte pentru a obține vibrație și căldură. Este o modalitate de a adăuga profunzime, dimensiune și confort unei încăperi. Designerii recomandă adăugarea de texturi diferite prin accente precum covoare, perne sau obiecte de decor. Așadar, încearcă să amesteci diferite tipuri de materiale, de exemplu, metal sau lemn, și să adaugi texturi prin obiecte din ratan, țesături naturale, mobilier sau pereți lăcuiți.

4. Folosește-te de culori pentru a crea diferite zone 

Te-ai decis să renovezi și tocmai ai achiziționat mobilă nouă, iar acum este momentul să decizi unde vei poziționa corpurile de mobilier în încăperi? Înainte de a muta canapeaua, dulapurile și celelalte elemente de mobilier, încearcă să te gândești cu atenție la funcțiile și zonele ce ar trebui să se regăsească în respectiva încăpere. 

Cel mai bun instrument în acest sens sunt pereții: te poți ajuta de culorile pereților, tapiserii și tapet pentru a crea diferite zone, chiar dacă locuiești într-un apartament cu o cameră. Cu toate acestea, ai grijă să nu divizezi inutil încăperea utilizând segmente de culoare. Folosește culoarea pentru a separa zonele numai atunci când acest lucru are sens din punct de vedere funcțional.

O zonă de luat masa într-o garsonieră, de exemplu, poate fi separată de un perete colorat, la fel și o zonă de living și de relaxare cu o canapea, un fotoliu și altele asemenea. Dacă dorești să separi vizual zona de dormit, poți vopsi peretele din spatele patului într-o culoare aparte, poți instala panouri din lemn sau ardezie sau poți monta un perete complet de rafturi în jurul patului, pentru a crea zone delimitate vizual.

Dacă dorești să vopsești mai mulți pereți sau întreaga cameră într-o anumită culoare, ia în calcul cum va influența această decizie luminozitatea încăperii. Încearcă mai întâi culoarea dorită pe o secțiune a peretelui. Atunci când alegi combinația de culori, ia în calcul  mobilierul și pardoseala și încearcă să creezi o armonie totul între ele. 

Un alt aspect important ar fi să te consulți cu partenera. Este posibil să-ți ofere cele mai bune sfaturi în materie de tonuri și nuanțe.

5. Folosește mai multe surse de lumină

Nu te baza pe o singură sursă de lumină, deoarece poate da senzația că spațiul este plat. Este indicat ca lumina să provină din mai multe surse, precum lămpi de masă, lampadare, aplice, pentru ca spațiul să pară mai flexibil.

Atunci când folosești lămpi încastrate, încearcă să nu le poziționezi astfel încât să lumineze doar în jos, deoarece poate crea o ambianță apăsătoare. Este mai bine să le orientezi spre suprafețele care trebuie iluminate, cum ar fi fronturile dulapurilor de bucătărie, deasupra meselor și spre obiecte de decor.

Așadar, amenajarea sau redecorarea unei încăperi poate fi o adevărată provocare, pe care femeile o abordează cu entuziasm, iar bărbații, cu pragmatismul specific. De la planificare, măsurători și până la considerații-cheie privind spațiul, lumina și toate celelalte aspecte intermediare, cu puțină documentare și un gram de inspirație, oricine poate realiza un design armonios.  

Sursă foto: Shutterstock.com