Gardul se alege în funcție de designul casei și de felul în care vrei să-ți amenajezi curtea. Mai jos găsești cinci sugestii atractive de garduri, din diferite materiale de construcții, pe care să le iei în considerare pentru viitorul tău proiect.
Gard din lemn
Este cel mai tradițional tip de gard, pe care îl cunoști cel mai bine de pe vremea copilăriei la țară, în curtea bunicilor.
Acum găsești multe feluri de lemn disponibile, însă cele mai populare rămân rășinoasele, precum brad sau pin, care sunt mai durabile în timp și au rezistență la putrezire. De asemenea, salcâmul este un lemn foarte bun pentru o asemenea amenajare.
Pe lângă asta, la gardul din lemn mai trebuie să iei în calcul faptul că trebuie întreținut periodic, adică lăcuit și vopsit. Dacă este bine îngrijit, te vei bucura de frumusețea lui, mai ales că, împreună cu florile și arbuștii preferați, vei obține o atmosferă rustică în curtea ta.
Gard metalic
Gardul metalic poate înlocui cu succes un gard din lemn, având un plus de rezistență, și se poate potrivi ușor cu orice tip de curte și casă.
Sipca metalica o găsești sub foarte multe forme și culori, cu diverse finisaje, de la imitații de lemn, cărămidă, la șipci moderne cu design 2D sau 3D. Fiind fabricată din tablă zincată sau aluzinc, are o durabilitate mare în timp. Practic, poate avea o durată de viață de până la 30 de ani, în funcție de producător. Prevopsirea ei în câmp electrostatic împiedică apariția ruginei, dar asta nu înseamnă că ai scăpat complet de griji. În timp, este necesară curățarea și revopsirea șipcilor metalice.
Gard din beton
Din perspectiva rezistenței și intimității, gardul din beton rămâne în continuare o alegere bună. Construcția lui poate fi mult mai migăloasă, însă este ignifug și, dacă folosești materiale de calitate, poate rezista chiar și peste 50 de ani.
În prezent găsești și plăci moderne din beton, cu diverse finisaje, care să rezolve problema esteticii sau a sentimentului de sobrietate. Sunt atât de multe modele pe piață, încât sigur vei găsi ceva pe placul tău.
Mai mult decât atât, poți opta pentru un gard din beton combinat cu lemn sau fier forjat în partea superioară a lui. Este o practică întâlnită, care aduce rezistența și frumusețea laolaltă.
Gard din piatră
Gardurile din piatră sunt deja populare în multe alte părți ale lumii. Un bun exemplu ar fi zonele mediteraneene. Așadar, dacă ai o casă cu asemenea influențe, poți lua în calcul un gard din piatră sau gabioane. Un astfel de gard se pretează foarte bine dacă locuiești într-o zonă montană sau deluroasă.
Structura de sârmă pentru gardul din gabioane poate avea diverse forme. Optează pentru una de calitate, cum ar fi plasa sudată de Buzău. Gabioanele, care pot fi calcar, granit sau altă piatră spartă de carieră, va trebui să le pui manual în această structură.
Totodată, dacă nu vrei un gard din gabioane, poți opta pentru un gard placat cu piatră, precum marmură sau travertin, sau un gard zidit din piatră dură, așa cum este granitul sau bazaltul. Cel din urmă este mai de efect.
Avantajul pietrei este că nu are nevoie de tratamente speciale de întreținere. În plus, sunt ignifuge, antifonează și rezistă la îngheț și dezgheț.
Gard din fier forjat
Dacă vrei să-ți pui cu adevărat în valoare curtea și casa, atunci un gard din fier forjat va fi cea mai bună alegere. Acesta impune un stil aparte, care denotă multă eleganță, fie că alegi ceva simplu și minimalist, fie că alegi unul cu inserții ornamentale.
Gardurile din fier forjat se pot combina foarte bine cu o fundație sau stâlpi de rezistență din beton. De asemenea, dacă vrei ceva mai multă intimitate, poți avea în vedere montajul unor panouri de policarbonat.
Rezistența unui asemenea gard este una foarte bună, iar după o perioadă de timp va fi necesară o operațiune de revopsire.
Alege tipul de gard care se potrivește cel mai bine stilului arhitectural al casei tale și, totodată, care să fie un exemplu de „Așa da” pentru vizitatori și trecători.
Sursa foto: Shutterstock