Cele mai importante informații turistice despre 54 de trasee de drumeție din județul Sibiu sunt de astăzi disponibile în site-ul și aplicația „Anii Drumeției”. Programul cu același nume, inițiat de Consiliul Județean Sibiu, are ca scop promovarea activității specifice ecoturismului și îmbunătățirea infrastructurii de drumeție din județ.

Cele două platforme centralizează și promovează traseele de drumeție, operatorii de turism sustenabil și evenimentele din Județul Sibiu.  

Ceea ce ne-am dorit, încă de la inițierea Programului Anii Drumeției în 2021, a fost să încurajăm turiștii să exploreze și să se bucure de o experiență completă, gustând pe deplin farmecul județului nostru, începând de la frumusețea peisajelor, și până la gustul tradițional al bucatelor de odinioară”, spune Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. 

Primii pași făcuți au fost reabilitarea traseelor de drumeție, după care a urmat semnarea de parteneriate strategice, cu numeroase organizații, care să contribuie la promovarea mersului pe munte ca o activitate accesibilă oricui. Concomitent, autoritățile județene au reușit să promoveze o rețea  de producători locali și să investească în dezvoltarea comunităților locale.

Odată cu lansarea celor două platforme, website-ul și aplicația Anii Drumeției, considerăm că am făcut încă un pas în consolidarea relației pe care oamenii o pot avea cu natura și comunitățile locale. Descoperirea de locuri, oameni și experiențe este acum la îndemâna oricui, iar planificarea unei vacanțe în județul Sibiu este la doar câteva click-uri distanță. Credem că este un nou pas pentru dezvoltarea ecoturismului românesc, promovarea resurselor și valorilor locale”, a mai spus șefa CJ Sibiu. 

Ce trasee pot descoperi turiștii

Website-ul aniidrumetiei.ro este construit în jurul traseelor de drumeție din județul Sibiu și promovează activitățile de ecoturism. Platforma este complementară celorlalte instrumente de promovare similare ale Consiliului Județean Sibiu: cjsibiu.ro, sibiu-turism.ro, gusturisibiene.ro.

Acesta centralizează informații cheie despre 54 de trasee de drumeție, dintre care 45 de trasee de drumeție pedestră omologate în Munții Făgăraș și Munții Cindrel și 9 trasee neomologate - trasee de cicloturism deja practicate de publicul larg ca atare, rute potrivite pe malul Oltului pentru activități pe apă și observarea păsărilor, 4 rute ecvestre în jurul centrelor de echitație din Apos, Prod și Șelimbăr. 

Aplicația oferă utilizatorului posibilitatea de a-și alege traseul dorit între diferite categorii de trasee (drumeție, ciclism, călărie, trasee pe apă etc), cu diferite dificultăți. Multe alte atribute permit o selecție chiar mai precisă, cum ar fi trasee indicate pentru familii, accesibilitate cu cărucioarele sau existența, în apropierea punctului de plecare, a transportului public.

Odată ce traseul este selectat, turistului îi sunt afișate toate informațiile necesare parcurgerii în siguranță a acestuia, pornind de la distanță și durată estimată, profil de altitudine, tip de drumuri până la profilul de înălțime și informații profesionale despre vreme. Pentru confort sporit, aplicația oferă indicații audio pentru navigarea pe traseul ales, eliminând astfel necesitatea consultării periodice a hărții.

Turiștii pot semnala pericolele apărute pe trasee

Funcționalitățile aplicației permit turiștilor raportarea problemelor ivite pe un traseu. Astfel, în cazul în care pe traseu apar obstacole nedocumentate (spre exemplu, deteriorarea potecii printr-o alunecare de teren sau un pod luat de viitură) turistul poate raporta din aplicație acea problemă. În acest fel, alți turiști care își aleg trasee ce includ poziția raportată, vor afla de problemă.

Aplicația poate fi folosită și în modul offline, toate traseele și punctele de interes putând fi descărcate pe telefon, eliminând astfel necesitatea existenței unei conexiuni la internet. Aceasta poate fi utilizată atât în sistemul de operare iOS, cât și Android, și poate fi descărcată din Apple Store și Google Play.

Beneficiarii acestor platforme sunt, pe de o parte, turiștii doritori de experiențe autentice în Județul Sibiu, iar pe de altă parte, comunitățile locale și furnizorii de servicii în domeniul turismului sustenabil: punctele gastronomice locale, producătorii local, spațiile de cazare și cei care organizează evenimente și activități conexe, în aer liber.

Lansarea celor două platforme a avut loc marți 26 iulie 2022, în cadrul conferinței de presă organizată în Sala de Ședințe a Consiliului Județean Sibiu, în prezența conducerii Consiliului Județean Sibiu și a echipei de implementare a Programului „Anii Drumeției”.

Despre proiectul Anii Drumeției

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Scopul principal este îmbunătățirea infrastructurii de drumeție din județ și promovarea activităților specifice ecoturismului.

Anul trecut, în cadrul programului a fost lansat un “Ghid de bune practici pentru amenajarea traseelor de drumeție pedestră și de cicloturism în zona montană și colinară în județul Sibiu”. Pe baza acestuia au fost amenajați aproximativ 120 km de trasee din zona montană și colinară. 

Anul acesta au fost amenajate toate traseele din Masivul Cindrel, în număr de 21 de trasee, aproximativ 210 km și aproximativ 60 km din Masivul Făgăraș, pe care s-au efectuat lucrări de îndepărtare/curățare a vegetației invazive sau a doborâturilor de vânt, refacerea terasamentului potecilor, (re) vopsitul semnelor de marcaj, instalarea de stâlpi, borne, panouri și săgeți de orientare. Lucrările de amenajare vor continua până la sfârșitul anului pe încă circa 200 km.