S-a găsit cel mai mare fan al Jocurilor Olimpice. Se declară obsedat de Olimpiade și de 20 de ani colecţionează suveniruri din întreaga lume. 

În prezent, deţine peste 5.000 de obiecte, de la mascote uriaşe şi replici ale torţei olimpice, şi până la timbre şi monede comemorative. 

Tânărul din Beijing caută zilnic pe eBay diverse suveniruri, transformându-şi casa într-un muzeu dedicat Jocurilor Olimpice. El a investit până acum peste 79.000 de dolari în această pasiune. Ba mai mult, bărbatul a ajuns să împrumute bani pentru a-şi îmbogăţi colecţia.

A fost voluntar la Jocurile Olimpice

Zhang Wenquan, un tânăr în vârstă de 35 de ani din Beijing, şi-a început colecţia în timpul Jocurilor Olimpice de la Sydney, în 2000.

În 2008, a fost voluntar la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, ocupându-se de distribuirea şi tipărirea rezultatelor sportivilor.

„Sunt foarte obosit după muncă, dar când văd colecţia mă simt foarte fericit. Nu sunt doar lucruri, ci poartă amintirile fiecărui Joc Olimpic. Când le vezi, îţi aminteşti de momente minunate, cum ar fi ceremoniile de deschidere şi de închidere, sportivii şi lucrurile frumoase de la Jocurile Olimpice”, a declarat tânărul pentru Reuters.

Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022

Cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă a debutat oficial la Beijing, sub spectrul pandemiei de Covid-19, dar şi al boicotului diplomatic iniţiat de ţările occidentale.  91 de delegaţii sportive participă la Jocurile de iarnă de la Beijing.

Aproximativ 2.900 de sportivi se vor întrece în 109 probe (şapte probe în plus faţă de 2018) în care se vor acorda medalii la 15 discipline: patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă - short-track, schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinată nordică, sărituri cu schiurile, snowboard, bob, skeleton, biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie. Haiti şi Arabia Saudită îşi vor face debutul la Olimpiada de iarnă.

Numărul bazelor olimpice care vor găzdui întreceri este de 13, în zonele Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou, fiecare având un Sat Olimpic.

Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform Comitetului de organizare şi Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite "Tong Xin" ("Împreună suntem unul"), sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru, pe partea din faţă a medaliilor.

Medaliile de la Jocurile Paralimpice împărtăşesc acelaşi concept. Medaliile prezintă Beijingul ca fiind primul "Dual Olympic City" care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă.

Captură video