Mașina de spălat rufe este un echipament electrocasnic mai voluminos, însă extrem de util în viața de zi cu zi, care trebuie să-și găsească un loc adecvat în orice casă. Deși în unele locuințe fiecare centimetru contează, găsești mai jos suficiente idei care să îmbine utilitatea cu designul.
În baie
Este în continuare cel mai popular loc de amplasare a mașinii de spălat rufe, cel puțin într-un apartament de bloc mai vechi, din simplul motiv că ai acces direct la sursa de apă.
O poți instala de sine stătător sau integrată într-un mobilier dedicat. Așaz-o într-un loc care nu te încurcă prea tare, cum ar fi în opoziție cu chiuveta sau undeva lângă cadă sau cabina de duș.
La modă este să cumperi o mască lavoar cu spațiu disponibil pentru mașina de spălat. Găsești mai multe opțiuni. În felul acesta, ai și acces facil la rețeaua de apă, respectiv țeava de scurgere. Astfel, poți economisi spațiu, iar locul inițial gândit pentru mașina de spălat poate fi valorificat într-un alt mod practic.
În imobilele mai noi, un avantaj considerabil este faptul că există două băi disponibile. În acest caz, dacă spațiul îți permite, mașina de spălat se poate monta în baia de serviciu.
În bucătărie
Bucătăria poate fi un loc bun, cu mențiunea că îți ocupă din spațiul de depozitare pentru veselă. În funcție de spațiul disponibil, te poți gândi la o amenajare pe orizontală sau verticală.
O poți încastra cu eleganță în mobilierul de bucătărie, mai ales că sunt mașini de spălat care se armonizează perfect cu majoritatea stilurilor de design și sunt silențioase, cum ar fi o masina de spalat Samsung. Ca poziționare, cel mai bine o instalezi lângă chiuvetă, unde poți avea și mașina de spălat vase, pentru că acolo poți configura cel mai bine toate țevile.
Asigură un spațiu față de sursele care emană căldură, cum ar fi cuptorul sau plita electrică.
În hol
Dacă ai un hol generos, te poți gândi să amplasezi aici mașina de spălat, dar cât mai aproape de baie. Unele apartamente au și o debara pe hol. În funcție de dimensiunile ei, poți integra acolo mașina de spălat. O posibilă bătaie de cap ar putea fi cu instalația de apă și evacuare, însă un instalator bun te va ajuta, inclusiv cu idei de mascare.
În altă ordine de idei, deasupra mașinii de spălat îți rămâne suficient spațiu de depozitare, pe care să îl valorifici așa cum vrei. Poți comanda un mobilier de hol, tip dressing, cu uși glisante, care să ascundă mașina de spălat și să fie totodată un spațiu de depozitare smart.
Într-un loc dedicat
Dacă stai la casă, ar fi încă două opțiuni foarte bune pentru mașina ta de spălat rufe.
Prima ar fi să o amplasezi într-o cameră dedicată, adică o spălătorie a casei, unde mai poți avea și uscătorul de rufe. Un spațiu perfect și pentru coșul de rufe, unde să ai și un mic mobilier pentru a depozita detergenți, balsam etc.
Dacă nu ai luat în calcul opțiunea de mai sus, o soluție alternativă ar fi amplasarea mașinii de spălat sub casa scării. Dacă deții o astfel de amenajare interioară și nu știi cum să valorifici mai bine acel spațiu, ei bine, asta este o idee. Un specialist în instalații sanitare va veni cu soluții pentru configurare.
Sfaturi utile pe care să le ai în vedere
- Ține cont de faptul că mașina de spălat rufe are nevoie de aerisire, iar așezarea ei pe un covor nu este o idee bună, conform specialiștilor.
- Folosește suporturi antiderapante și antivibrații. De asemenea, există acum pe piață și minicovorașe de amortizare a zgomotelor produse de mașina de spălat. Pot fi utile la diverse programe și turații.
- Gândește-te la un circuit electric dedicat, mai ales dacă amplasezi mașina de spălat în bucătărie, acolo unde există și alte electrocasnice mari, consumatoare de energie electrică.
- Aerisește foarte bine spațiul în care ai instalat mașina de spălat, pentru a nu-i afecta durata de funcționare. Aici ne referim în special la baie, unde poți instala eventual un ventilator de baie, dacă nu există fereastră exterioară. În lipsa lor, mai poți folosi și un dezumidificator.
Așadar, ai suficiente idei de locuri pentru amplasarea mașinii de spălat rufe în interiorul locuinței tale. În funcție de preferințe, utilitate și spațiu, alege-o pe cea mai potrivită ție.
Sursa foto: Shutterstock