Așa cum plățile cu cardul se fac pe loc pentru consumatori (fără a mai ține cont de partea de decontare efectivă a tranzacțiilor, ci referindu-ne doar la cumpărarea - livrarea de bunuri și servicii), tot așa ar trebui să fie posibile orice tip de plăți între conturi chiar și de la bănci diferite. 

Dacă despre plățile intra-bancare se știe că sunt efectuate în mod normal instant (banii nu pleacă din banca respectivă, ci doar schimbă contul), vestea bună este că există tot mai multe bănci comerciale care aderă la sistemul de plăți instant lansat în anul 2019 de către Transfond, operatorul Casei de Compensare Automate a plăților interbancare. Serviciul de plăți instant este posibil în colaborare cu băncile comerciale, Asociația Română a Băncilor (Administratorul Schemei naționale de plăți) și Banca Națională a României (Supraveghetorul schemelor de plăți). 

Două bănci din Top 10 s-au adăugat în septembrie 2022 sistemului de plăți instant

De altfel, BNR finalizează tranzacțiile, iar sumele de bani nu părăsesc deloc sistemul bancar, fiind în siguranță deplină. Este în prezent cel mai rapid mod de a transfera fonduri în lei în siguranță, plățile fiind sub 50.000 lei / tranzacție. Serviciul Plăți Instant presupune că banii sunt transferaţi din contul bancar al debitorului ȋn contul bancar al beneficiarului, în doar câteva secunde. 

Partea și mai bună este că alte două bănci de top din România au aderat la acest serviciu, ducând numărul total la 8 bănci. Este vorba despre Raiffeisen Bank și BRD Groupe Societe Generale, care au aderat la sistemul de plăți instant pe 7 septembrie 2022 și respectiv 12 septembrie 2012. 

Celelalte bănci existente deja în acest program sunt Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank, BCR, Vista Bank și Patria Bank. Practic, între conturi bancare deschise la oricare aceste opt bănci, se pot realiza transferuri de bani (plăți și încasări) în doar câteva secunde, zi de zi, la orice oră, fără a mai ține cont de programul băncilor.

Plățile rapide aduc avantaje utilizatorilor

Avantajele plăților instant sunt evidente în orice domeniu, în diverse situații personale sau profesionale. Nu mai trebuie să aștepți până în viitoarea zi lucrătoare bancară, ai confirmarea imediată a plăților finalizate și poți să te bucuri de primirea unor servicii sau bunuri fără a mai fi condiționat de plata cu cardul. Serviciul este important inclusiv pentru încasări - primești salariul sau orice alți bani imediat ce plata a fost efectuată. 

De asemenea, dacă tranzacționezi pe piața de capital sau cu alte active financiare, lucrurile vor decurge mai ușor, iar banii vor putea fi folosiți foarte rapid. Chiar și industria de gambling va beneficia din plin de plățile instant, căci jucătorii vor avea parte de retrageri mai rapide, iar acest aspect contează foarte mult în alegerea unui operator de cazino sau pariuri online, alături de alte aspecte precum numărul și diversitatea jocurilor disponibile. De exemplu, NetBet - cel mai mare cazino online din România, oferă peste 2.000 de jocuri în prezent.

Încasări instant în euro - serviciu unic în România

Tot în spiritul plăților ultra rapide, un anunț a fost făcut recent și de Banca Transilvania. În premieră pe piața din România, liderul sectorului bancar din țara noastră a lansat încasările instant în euro, serviciu gratuit datorită căruia persoanele fizice şi juridice primesc, pe loc, banii de la una dintre băncile din Europa, parte din sistemul de decontare TIPS (Target Instant Payment Settlement). 

 

Cei de la Banca Transilvania au declarat că încă din prima zi de la activarea serviciului, aproape 15% din încasările clienţilor în euro sunt instant. Astfel de încasări pot fi urmărite prin serviciile de internet banking și mobile banking. Banca Transilvania a anunțat că pregăteşte, de asemenea, lansarea plăţilor instant în euro. 

Românii folosesc tot mai mult soluțiile bancare de plată, cantitatea de cash din piață fiind semnificativ redusă de-a lungul anilor. Plățile electronice sunt mai sigure și mai simple, dar timpul de execuție este extrem de relevant pentru a încuraja și mai puternic acest tip de tranzacții financiare fără numerar.

NetBet face parte din NETBET ENTERPRISES LTD, companie care deține Licența Clasa I nr. L1160651W000195 emisă de Comitetul de Supraveghere ONJN, valabilă din data de 01 iulie 2016 până la 30 iunie 2026.