Totuşi, chiar dacă a devenit o parte a vieţilor noastre, stresul, mai ales cel pe perioade prelungite, poate să ne afecteze sănătatea mai mult decât ne putem da seama la prima vedere. Aşadar, dacă nu îl putem evita în totalitate, este esenţial să găsim modalităţile potrivite de a-l ţine sub control. Iată patru soluţii care pot fi utile şi pentru tine.

1. Pauze şi escapade 

Oricât de mult ţi-ai dori să munceşti fără oprire sau să rezolvi într-o singură zi numeroase probleme, trebuie să fii conştient că, pentru a rămâne productiv şi pentru a evita greșelile, confuziile şi alte probleme, trebuie să îţi faci timp pentru pauze, odihnă şi alte activităţi de relaxare. Acesta nu este timp pierdut, ci timp pe care îl investeşti în tine, ca să îţi poţi continua activităţile şi să-ţi împlineşti aspiraţiile. 

O escapadă de weekend din când în când ar putea fi o altă soluţie potrivită ca să scapi de stres. Mergi la munte, de exemplu. Închiriază-ţi o cameră într-o cabană sau un apartament care să aibă semineu pe lemne şi relaxează-te în faţa focului. Potrivit studiilor de specialitate, sunetele scoase de lemnele care ard şi apropierea focului induc creierului o stare de relaxare profundă, ameliorând calitatea somnului şi contribuind la scăderea tensiunii arteriale.

2. Sport

Atunci când eşti stresat şi ţi se pare că nu-ţi ajunge timpul pentru tot ce ai de făcut, ultimul lucru la care te-ai gândi este să mergi la sală sau să faci o tură de parc pe bicicletă. Şi totuşi, exact asta ar trebui să faci! În perioadele de stres accentuat, activităţile fizice nu ar trebui să-ţi lipsească din program. 

Exercițiile fizice determină organismul să elibereze endorfine, substanțele chimice din creier care sunt responsabile de starea ta de bine. Ele contractează nivelul crescut de hormoni ai stresului şi te ajută să-ţi regăseşti echilibrul emoţional. Studiile de specialitate au demonstrat că activităţile fizice de 20 până la 30 de minute de exerciții, repetate în fiecare zi, te pot face să te simţi mai calm, dar şi să te concentrezi mai uşor la ce ai de făcut.

3. Lectura

Conexiunile dintre lectură şi sănătatea mintală au fost dovedite deja de mult timp de către oamenii de ştiinţă. Lectura, mai ales atunci când citeşti cărţi de ficţiune, implică pe deplin mintea și imaginația, însă, pentru că creierul este concentrat asupra unei singure sarcini, reduce stresul și sporește relaxarea. 

Potrivit unui studiu al Universităţii din Sussex, persoanele care au citit doar șase minute au raportat un ritm cardiac mai scăzut, tensiune musculară mai mică și niveluri reduse de stres. Aşadar, când te simţi copleșit de probleme şi de griji, nu ar fi rău să-ţi iei o pauză de 15 minute şi să citeşti câteva pagini dintr-o carte.

4. Pasiuni

O modalitate excelentă de a te relaxa este să dedici măcar puţin timp pasiunilor tale. Poate îţi place să construiești machete de avioane sau să faci fotografii. Oricare ar fi hobby-urile tale, este important să-ţi faci timp pentru ele. Un studiu de specialitate a constatat că persoanele care se ocupă de hobby-urile lor timp de cel puțin 20 de minute, cel puţin o dată pe săptămână, sunt mai puțin predispuşi la oboseală cronică. Alte cercetări au descoperit că activitățile pe care le faci pentru propria ta plăcere ajută la scăderea tensiunii arteriale, a nivelului de hormoni ai stresului şi chiar la ameliorarea stărilor depresive. 

Aşadar, pentru a face faţă stresului cotidian şi pentru a-ţi proteja sănătatea mintală, este important să-ţi acorzi timp pentru odihnă şi relaxare, dar şi pentru pasiunile care nu au nimic de-a face cu cariera ta.

Sursa foto: Pexels.com