Tinerii părăsesc casa părintească la vârste din ce în ce mai înaintate. Tot mai mulţi tineri adulţi trăiesc cu părinţii pentru că nu îşi permit costurile unei chirii.
Țara unde tinerii primesc bani pentru a se muta din casa părinţilor
Prețul apartamentelor, peste puterea de cumpărare a unui tânăr, îi face pe spanioli să amâne plecarea din casa părintească. La nivel european, Spania are una dintre cele mai mari ponderi de tineri care locuiesc împreună cu părinţii.
Din această cauză, Guvernul spaniol a decis să plătească o subvenţie de 250 de euro pe lună tinerilor cu venituri mici, pentru a-i ajuta să se mute din casa părinţilor.
Începând din această lună, spaniolii cu vârsta de până la 35 de ani şi cu un venit anual mai mic de 24.318 euro pot solicita o subvenţie lunară pentru a închiria un apartament timp de doi ani. Subvenţia este un element important pentru ca preţurile locuinţelor să nu mai fie un obstacol pentru emanciparea tinerilor.
Șomajul este deosebit de ridicat în rândul tinerilor din Spania, astfel că 29% din persoanele cu vârsta de până la 25 de ani sunt înregistrate ca fără un loc de muncă.
În alte țări, decizia de a se muta de la casa părinților este amânată din considerente ce țin mai mult de de tradiție decât de probleme economice.
Cum e situația în România?
Și România este în topul clasamentului țărilor în care cei de până în 34 de ani locuiesc încă alături de familie, arată un raport Eurostat. Principalele motive sunt de natură economică. Ultimul an de pandemie a înrăutățit situația pentru mulți tineri care au rămas și fără un loc de muncă.
O explicație pentru situația din România ar fi prețul mare al chiriilor.
„Este foarte greu pentru un tânăr din România să plece de acasă în condiţiile în care salariile sunt foarte mici la acest nivel de vârstă, chiriile sunt destul de mari, iar perspectivele sunt destul de dificil de estimat. Este greu să rezişti financiar, atunci când pleci de acasă, mai mult de două-trei luni, dacă nu te ajută părinţii”, arată Adrian Negrescu - consultant financiar.
Și prețul apartamentelor, peste puterea de cumpărare a unui tânăr de la noi din țară, îi face pe români să amâne plecarea din casa părintească.
„În alte ţări, cum sunt Franţa, Germania şi Italia, tinerii sunt stimulaţi cu ajutorul unor credite speciale, pentru a face pasul mai departe în viaţă, în carieră. La noi, din păcate, este destul de dificil, pentru că nu ai la dispoziţie instrumentele financiare necesare, pentru a face acest pas”, explică Adrian Negrescu - consultant financiar.
Țările nordice, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia, sunt în cealaltă extremă.
Foto shutterstock.com