O femeie din Bragadiru (Ilfov) le-a pus mercur în mâncare ginerelui și nepotului. Cei doi au ajuns la spital.

Un bărbat a sunat la 112 reclamând că l-a otrăvit soacra cu mercur. În familia bărbatului a existat un conflict între acesta şi soacra sa, în vârstă de 83 de ani.

Un bărbat în vârstă de 48 de ani din Bragadiru, judeţul Ilfov, a sunat la 112 şi a reclamat că soacra sa i-a pus în mâncare o substanţă care cel mai probabil este mercur. Bărbatul şi fiul său în vârstă de 18 ani au fost duşi la spital. Faţă de soacră a fost emis ordin de restricţie.

La data de 15 decembrie a.c., în jurul orei 21:49, poliţiştii oraşului Bragadiru au fost sesizaţi prin apel 112, de către un bărbat de 48 de ani, că atât el cât şi fiul său, în vârstă de 18 ani, ar fi fost intoxicaţi cu o substanţă de culoare gri, găsită în mâncare”, informează, sâmbătă, reprezentanţii Poliţiei judeţene Ilfov. 

Poliţiştii criminaliştii au ridicat substanţa de culoare gri, atât din mâncare, cât şi dintr-un ambalaj din plastic, urmând ca aceasta să fie supusă unei expertize care să îi determine compoziţia. 

Cei doi bărbaţi au fost transportaţi la o unitate spitalicească. De asemenea, femeia în vârstă de 83 de ani a fost transportată la un spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale, faţă de aceasta fiind emis un ordin de protecţie provizoriu”, precizează poliţiştii.

Cum se manifestă intoxicația cu mercur

Mercurul este un element natural care se găsește în aer, apă și sol. Expunerea la mercur, chiar și în cantități mici, poate provoca probleme serioase de sănătate și prezintă o amenințare pentru dezvoltărea copilului în uter și la începutul vieții lui. Mercurul poate genera efecte toxice grave asupra sistemului nervos, digestiv și imunitar, asupra plămânilor, rinichilor, pielii și ochilor. 

Simptomele intoxicației cu mercur

Printre cele mai grave se numără apariția problemelor respiratorii, adică o acumulare de mercur la nivel pulmonar. Alte semne: tremurul, lipsa echilibrului, probleme de coordonare, sau slăbiciunea musculară.

De asemenea, există cazuri în care intoxicația cu mercur se manifestă la nivel neurologic. Mai exact, expunerea la mercurul elementar prin inhalarea vaporilor de mercur poate afecta creierul și sistemul nervos. În acest sens, persoanele se pot confrunta cu dureri de cap, amețeli, iar în cele mai grave cazuri cu declinul funcțiilor cognitive și chiar și cu pierderea vederii.

Pe măsură ce nivelele de mercur din organism cresc, simptomele se înmulțesc. Acestea pot varia în funcție de vârsta și expunerea persoanei. La adulții cu otrăviți cu mercur, simptomele ar putea fi: slăbiciune musculară, gust metalic în gură, greață și vărsături, probleme cu abilitățile motorii sau senzația de necoordonare, incapacitatea de a simți mâinile, fața sau alte zone ale corpului, modificări ale vederii sau ale vorbirii, dificultăți de respirație, dificultăți la mers.

La copii, simptomele ar fi: afectarea deprinderile motorii, probleme de gândire sau de rezolvare a problemelor, dificultăți de învățare a cuvintelor sau de înțelegere a limbii, probleme cu coordonarea mâini-ochi. 

Foto Imago