Gordon Ramsay este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din lume, iar temperamentul său vulcanic nu mai miră deja pe nimeni. Și totuși a recunoscut, recent, că a fost foarte intimidat atunci când a trebuit să gătească pentru Vladimir Putin.

Dintre toate celebritățile pentru care a gătit vreodată, președintele Rusiei a fost singurul care a reușit să îl reducă la tăcere pe Gordon Ramsay. Celebrul chef, recunoscut pentru duritatea sa și pentru ieșirile aproape violente, a mărturisit că a fost înspăimântat de posibilitatea de a-i provoca lui Vladimir Putin o toxiinfecție alimentară; s-a întâmplat în 2000, când i s-a cerut să gătească pentru el și premierul britanic de atunci, Tony Blair.

„Îmi amintesc că am fost invitat în Downing Street să gătesc pentru Tony Blair și președintele Putin. Am făcut pe mine, pur și simplu. Mă gândeam doar: «Îți dai seama dacă îi faci pe ăștia doi să le fie rău? Îți imaginezi în ce rahat intri dacă îi pui jos?». A fost o experiență extraordinară”, își amintește Gordon Ramsay.

Ce a gătit Gordon Ramsay pentru Putin

Liderul de la Kremlin a fost servit cu un meniu care includea supă de roșii cu caviar auriu de la sturioni albinoși, mozaic de pui și șuncă, biban de mare și cartofi noi zdrobiți cu asparagus alb în sos de vin roșu și o tartă cu melasă.

„Stăteam între ei ca să îi salut, iar ei mă întrebau despre asparagusul englezesc. Eu mă gândeam doar «Scoateți-mă, naibii, de aici, gata!»”, a mai spus Ramsay, într-un show TV.

După ce i-a servit pe cei doi lideri politici, Gordon Ramsay a gătit și pentru soțiile lor, care aveau un tete-a-tete într-un apartament din Downing Street. 

Ceea ce l-a uimit pe renumitul chef a fost slaba dotare a bucătăriei din Downing Street. „Când gătești acolo trebuie să vii cu oale și tigăi. Te-ai aștepta să aibă o bucătărie utilată corespunzător”, a comentat Gordon Ramsay, care a precizat că onorariul primit pentru a găti pentru Putin și Blair a fost donat în scopuri caritabile.

În afară de cei doi importanți oameni politici, Gordon Ramsay a gătit și pentru alte personalități, însă cel mai impresionat a fost, de departe, de prințesa Diana, care a luat masa în restaurantul său din Chelsea: „A fost extraordinar să întâlnesc o femeie atât de minunată. Mă întreba despre specialități și am discutat vreme de vreo șase minute pe care nu le voi uita niciodată. Era extrem de grațioasă și, ca bucătar de 27 de ani, nu te puteai gândi decât că era fabuloasă”.