Ion Țiriac se numără printre cei mai bogați oameni din România, având o avere estimată la aproximativ 2 miliarde de dolari. 

Omul de afaceri s-a făcut remarcat datorită performanțelor sale în tenis, mai ales că în anul 1970 a și câștigat turneul de la Roland Garros, alături de Ilie Năstase. După ce s-a lăsat de tenis, Țiriac s-a lansat în afaceri și a avut mare succes în mai multe domenii de activitate, fiind antrenor, manager, consultant, dar chiar și organizator de turnee de tenis. 

Ce pensie are Ion Țiriac

Afaceristul primește și o pensie fabuloasă de la statul român, în fiecare lună. Însă, miliardarul nu s-a folosit niciodată de banii proveniți din pensie.

Fostul sportiv primește lunar de la stat 12.000 lei. Timp de 20 de ani, Țiriac a fost ofiţer în Ministerul de Interne şi a ieşit la pensie cu grad de colonel.

Din 1999, Ion Țiriac și-a depus toți banii într-un cont, de care nu s-a atins. Miliardarul a luat decizia ca, din 1999, să depună lunar cei 12.000 de lei primiți de la statul român într-un cont. Ion Țiriac nu ar fi folosit niciun ban din cei strânși, astfel că, până la acest moment, s-ar fi adunat nu mai puțin de 700.000 de euro, potrivit as.ro.

Fundația Țiriac face donații de peste 20 de ani

„Fundaţia Ţiriac donează anual, de peste 20 de ani, sume colosale către căminele de copii, azile de bătrâni, ajutoare pentru sportive, şcoli, grădiniţe, spitale, plantat milioane de copaci, biserici, maşini, avioane, campusuri sportive şi evenimente neaşteptate de dure (inundaţii, focare, cutremure etc).

Din 1990, sute de milioane şi, faptul că nu am făcut public, a fost alegerea noastră. Nu vă voi spune cât şi ce vom mai face, însă cel puţin 25 % din profitul nostru, după ce plătim toate taxele, merge către caritate sau ajutoare şi aşa va fi cât trăieşte Fundaţia.

Avem o echipă de peste 30 de oameni, care asta face de dimineaţa până seara. şi să vă spun ceva: este cea mai mare realizare a noastră”, a spus Ion Ion Ţiriac pentru zf.ro.

Proiectul ambițios al lui Ion Țiriac: un turneu ATP 250 în București

Fundaţia Ţiriac va organiza un turneu de tenis ATP 250, cu premii totale în valoare de 600.000 de euro, în perioada 15-21 aprilie 2024, la Bucureşti.

Câştigătorul turneului va primi 250 de puncte ATP, competiţia atrăgând astfel un tablou de jucători de top din întreaga lume.

Ultima ediţie a acestui prestigios turneu a avut loc în anul 2016, la Arenele BNR, şi a fost câştigată la simplu de spaniolul Fernando Verdasco, iar la dublu de perechea formată din jucătorii români Horia Tecău şi Florin Mergea.

Turneul ATP 250 a fost cel mai longeviv eveniment sportiv din România, desfăşurat în 21 de ediţii consecutive, biletele pentru ultimele patru ediţii fiind vândute în totalitate. Ediţia din 2016 a turneului de la Bucureşti a fost transmisă de televiziuni din 96 de ţări, subliniind importanţa şi popularitatea unui eveniment de o asemenea anvergură.

"Am făcut eforturi uriaşe pentru a readuce această competiţie la Bucureşti şi a le oferi o şansă în plus tinerilor sportivi români să performeze în competiţii de talie internaţională. Ne bazăm pe reuşita de excepţie care s-a dovedit a fi competiţia WTA 125 desfăşurată la Centrul Naţional de Tenis, anul curent, şi am încredere că turneul ATP 250 de anul viitor va fi un adevărat succes sub coordonarea aceleiaşi echipe", a spus Ion Ţiriac,

Turneul ATP 250 va deschide seria celorlalte turnee ITF organizate în 2024 de către Fundaţia Ţiriac, ca parte din circuitul de turnee Romanian Tennis Series. Acest circuit include şi turneul internaţional WTA Ţiriac Foundation Trophy, precum şi un turneu Challenger de tip ATP, care va avea loc la Braşov.

Seria de turnee din acest an se încheie săptămâna aceasta, la Arad, în incinta Bazei CS UTA, unde în perioada 24 septembrie - 30 septembrie se desfăşoară ultimul turneu ITF din seria de 6 turnee organizate anul acesta, în parteneriat cu Federaţia Română de Tenis.

Foto Imago